Voorbeschouwing Westerlo - RSCA

Preview Westerlo - RSCA

Aanstaande vrijdagavond reizen de Mauves af naar de Parel van de Kempen voor speeldag 16 van de Jupiler Pro League. KVC Westerlo sloot de heenronde als voorlaatste af, maar toch zal deze wedstrijdniet eenvoudig worden

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

NEWSLETTER

De tegenstander, KVC Westerlo

KVC Westerlo werd opgericht in 1933, maar kwam pas aan het begin van het nieuwe millennium aan top. De Kempenaars behoren daarom niet tot de clubs waar RSCA historisch gezien het meest tegen heeft gespeeld. In alle competities is het algemene record tussen beide clubs duidelijk in het voordeel van Sporting, met 30 overwinningen, 7 gelijke spelen en 10 nederlagen. In die 47 wedstrijden werden 99 doelpunten gemaakt en 60 tegen. Zullen de Mauve et Blanc er vrijdagavond in slagen om hun 100ste doelpunt te maken tegen hen?

Toen ze voor het eerst in de hoogste klasse uitkwamen, werd KVC Westerlo ooit beschouwd als een zwart beest van RSCA (met 6-0 en 5-0 nederlagen in het Kuipje), maar dat is de laatste jaren minder het geval. In de laatste tien competitieontmoetingen heeft Sporting er zes gewonnen, twee gelijkgespeeld en twee verloren. Eén van die twee nederlagen kwam vorig seizoen. Een seizoen waarin Westerlo vier op zes behaalde tegen paars-wit, door een doelpuntenloos gelijkspel in het Lotto Park.

 

De mannen van Jonas De Roeck - die actief was bij de staf van de beloften en later eerste ploeg van paars-wit - kenden een zwakke seizoensstart waarin slechts één punt in zeven wedstrijden werd gepakt pakten (waaronder vijf nederlagen op rij). De resultaten zijn sindsdien verbeterd, met tien punten uit hun laatste acht wedstrijden, maar de Kemphanen staan nog steeds op de 15e plaats na een 3-2 nederlaag bij Charleroi. Ondertussen werd Westerlo ook uitgeschakeld in de beker door Beveren (3-1).

RSCA heeft het thuisduel met 2-1 gewonnen dankzij doelpunten van Dolberg en Vertonghen. Hoewel Westerlo toen een 4-4-2 formatie speelde, lijken ze nu overgeschakeld te zijn naar een 3-5-2. Lucas Stassin - opgeleid bij Neerpede en overgekomen naar de Kempen tijdens de zomertransferperiode - is hun meest dreigende spits in het strafschopgebied. Hij heeft er de meeste balcontacten en neemt de meeste schoten. Indien we strafschoppen buiten beschouwing laten maakte Lucas ook de meeste goals, het zal weinigen op Neerpede verbazen. Daarom zal hij waarschijnlijk vrijdag ook starten tegen zijn ex-club - net als in de heenwedstrijd. Het gevaar komt ook vaak van Nicolas Madsen, de creatieve Deense middenvelder, die reeds vijf doelpunten lukte en niet minder dan 24 kansen creëerde. 

Mogelijke opstelling : Sinan Bolat ©, Emin Bayram, Bakary Haidera, Tuur Rommens, Jordan Bos, Sergiy Sydorchuk, Nicolas Madsen, Arthur Piedfort, Bryan Reynolds, Lucas Stassin & Yusuke Matsuo

Staf : Jonas De Roeck (coach), Kevin Van Haesendonck (assistent), Mo Messoudi (assistent), Bart Goor (assistent), Rudger Van Snick (physical) & Paul Peeters (keeperstrainer)

Scheidsrechters: Lothar D'Hondt, Romain Devillers (AR1), Nico Claes (AR2), Laurent Willems (4OFF), Brent Staessens (VAR) & Lennert Becquet (AVAR)


RETRO: EERSTE VERPLAATSING NAAR HET KUIPJE

KVC Westerlo en RSC Anderlecht hebben elkaar al 47 keer ontmoet. Het allereerste duel dateert van het seizoen 1994-95 in de beker. Westerlo klom gestaag op in de nationale rangen, speelde toen al twee jaar in tweede klasse en bereikte pas in 1997 voor het eerst de hoogste klasse. Op zaterdag 5 november 1994 reisden de paars-witten vol vertrouwen af naar het Kuipje, maar de mannen van Nederlander Barry Hulshoff verkochten hun huid duur.

Bekijk de samenvatting op Mauve TV

Het Kuipje, een charmant groen stadion waar voor de gelegenheid 600 extra stoelen waren neergezet. Voor 8.000 fans beleefde RSCA een moeilijke avond. Sporting kwam na een uur zelfs met tien man te staan nadat Olivier Doll werd weggestuurd, de enige rode kaart in zijn lange carrière. Een sterke Filip De Wilde hield gelukkig de nul en door goals van Johnny Bosman en Marc Degryse gingen de drie punten mee naar Brussel

Sporting verloor dat seizoen in de halve finale van het Germinal Ekeren van Thomas Radzinski, een toekomstige legende van RSCA. In de competitie had paars-wit meer succes, het werd voor de derde keer op rij kampioen, met één punt voorsprong op Standard en twee op Club Brugge.

KVC Westerlo (coach Barry Hulshoff) : Paul Peeters, Bart Wilmssen, Luc Peersman, Marc Cox, Thomas Caers, Coen Burg, Steven Geentjens, Geert Thijs, Hassan Karera, Bruno Nijs (76’ Wim Smet) & Robby Van De Weyer

RSCA (coach Johan Boskamp) : Filip De Wilde, Olivier Doll, Graeme Rutjes, Bertand Crasson, Olivier Suray, Frédéric Peiremans (65’ Philip Haagdoren), Danny Boffin, Johan Walem, Pär Zetterberg, John Bosman & Yaw Preko (79’ Marc Degryse)

Goals : 66' Johnny Bosman & 90' Marc Degryse

Lees verder