Voorbeschouwing RSCL - RSCA

Jan Vertonghen

De Clasico trapt zondag af om 18.30 uur. Na een moeizame start van het seizoen, met slechts drie op achttien, knoopten de Rouches aan met 11 op 15. Een belangrijke overwinning kwam er thuis tegen Club Brugge (2-1) vlak voor de interlandbreak. De mannen van Carl Hoefkens zitten dus in een positieve spiraal, zoals Brian Riemer al aangaf op zijn persconferentie. Paars-wit zal dus sterk voor de dag moeten komen om de drie punten naar Neerpede mee te nemen.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief


PERSCONFERENTIE MET BRIAN RIEMER

Vrijdag beantwoordde coach Riemer vragen van de pers. Hij ging in op een aantal onderwerpen, waaronder de blessure perikelen, zijn kijk op de tegenstander en de warme sfeer die in het stadion zal heersen. "Standard is een fysieke ploeg. Ze willen niet per se balbezit, maar spelen liever een directer spel. Ze hebben een aantal goede transfers gedaan op het einde van de mercato en hebben nu hun speelstijl gevonden."

"Ik ben er nooit geweest, maar ik heb in Denemarken ook een paar geladen derby's meegemaakt. Als je daar niet van houdt, moet je niet in het voetbal zitten. Als ik elke week moest kiezen tussen beladen en rustige wedstrijden, zou ik voor het eerste kiezen. We moeten genieten van dit soort sferen. Ik hoop dat onze fantastische fans ons naar voren duwen om te scoren op goede momenten. We hebben dit seizoen al een paar keer gezien wat ze ons kunnen brengen."


Bekijk de persconferentie gratis op Mauve TV

DE TEGENSTANDER: STANDARD LIÈGE

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er 188 wedstrijden gespeeld tussen RSCA en Standard. Ongeacht het klassement van de twee rivalen zijn deze duels altijd felbevochten en wil iedereen ze winnen. Of in elk geval niet verliezen. Maar zoals je hierboven kunt zien, is de balans van de resultaten en de gescoorde doelpunten nog steeds in het voordeel van de Mauves. Vorig jaar werd de wedstrijd helaas voortijdig stilgelegd. De drie wedstrijden ervoor bleven de Brusselaars ongeslagen op Sclessin (1-1, 1-3 en 0-1). Hopelijk krijgen die positieve resultaten zondag een vervolg. 

De kern van Standard heeft deze zomer een aantal veranderingen ondergaan. De komst van Zinho Vanheusden (uitgeleend van Inter, die zich onlangs aansloot bij de selectie van de Rode Duivels van Domenico Tedesco), Steven Alzate (uitgeleend van Brighton), Moussa Djenepo (overgekomen van Southampton), Kamal Sowah (uitgeleend van Club Brugeois), Hayao Kawabe (uitgeleend van Wolverhampton), Isaac Hayden (uitgeleend van Newcastle) en Wilfried Kanga (uitgeleend van Hertha Berlin) hebben de basiself van Standard sterk veranderd. De enige afwezige is de Cyprioot Kostas Laifis, die ontbreekt door een spierscheur.

Mogelijk opstelling Standard Liège (en 3-5-2) : Arnaud Bodart - Merveille Bokadi, Nathan Ngoy, Zino Vanheusden - Moussa Djenepo, Isaac Hayden, Steven Alzate (of William Balikwisha), Hayao Kawabe, Marlon Fossey - Wilfried Kanga, Kamal Sowah

Staff : Carl Hoefkens (coach), Yaya Touré (assistent), Geoffrey Valenne (assistent), Frazer Robertson (assistent), Jean-François Gillet (keepers' coach), Kevin Miny (physical coach), Renaat Philippaerts (physical coach) & Léo Djaoui (physical coach)

Scheidsrechters : Jonathan Lardot, Quentin Blaise (assistent), Florian Lemaire (assistent), Nicolas Laforge (4de official), Bram Van Driessche (VAR) & Thibaud Nijssen (assistent VAR)


[RETRO] HATTRICK VAN NILIS OP SCLESSIN

Aanstaande zondag reist Sporting af naar Sclessin voor de Clasico tegen Standard. Twee dagen later, op dinsdag 24 oktober, is het 30 jaar geleden dat een mooie 0-3 overwinning werd behaald aan de oevers van de Maas. Alle doelpunten werden gemaakt door Luc Nilis, die dat seizoen niet minder dan 25 doelpunten maakte voor paars-wit. In alle competities speelde de Limburger 18 keer tegen de Rouches, met een mooi record van dertien overwinningen, vier gelijke spelen en slechts één nederlaag.

Na een sterke start van de Luikenaren opende Lucky Luc de score op een gevieerde voorzet van Pär Zetterberg. Nilis verdubbelde daarna de voorsprong met een subtiele lob op assist van Philippe Albert. In de tweede helft profiteerde de nummer 9 van een scherpe pass van Johnny Bosman om ex-Anderlecht-doelman Jacky Munaron voor een derde keer te verslaan. De overwinning zette Sporting op weg naar een 23e titel en een tweede van drie titels op rij onder leiding van Coach Jan Boskamp.

Standard: Munaron, Dinga, Cruz, Léonard, Genaux, Rednic, Hellers, Lashaf (32’ Goossens), van Rooij (54’ Bisconti), Rychkov & Wilmots (coach Haan)

RSCA: De Wilde, Albert (35’ Musonda), Rutjes, De Wolf, Crasson, Boffin, Versavel, Walem, Zetterberg (74’ Van Baekel), Bosman & Nilis (coach Boskamp)

Goals: 9’, 32’ & 54’ Luc Nilis

Bekijk de uitgebreide samenvatting op Mauve TV

Lees verder