Voorbeschwouwing RWDM - RSCA

RWDM - RSCA

1070 trekt zo'n 3 kilometer noordwaarts om de buren van 1080 te bekampen. RSCA tegen RWDM, een echte Brusselse derby. Een wedstrijd tussen een team dat al geplaatst is voor de Champions' Play-offs en een ploeg die de Relegation Play-offs tracht af te wenden. Beide ploegen hebben de drie punten nodig, maar voor een derby is dat zelfs niet van tel, die zijn altijd hooggespannen. Kan Sporting een zesde overwinning op rij pakken? 

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox ? Abonneer op de newsletter

NEWSLETTER


BRIAN RIEMER: "ER ZULLEN VERANDERINGEN ZIJN"

Vrijdag gaf Brian Riemer een voorbeschouwing op de derby van vanavond. Moussa N'Diaye is de enige speler die nog out is. Francis Amuzu en Majeed Ashimeru zullen - als alles volgens plan verloopt - weer meespelen in een vriendschappelijke oefenwedstrijd tijdens de interlandbreak (een duel tegen Zulte Waregem dat live wordt uitgezonden op Mauve TV). De rest van de selectie is normaliter beschikbaar voor deze Brusselse derby.

"Ik zal niet dezelfde elf opstellen als tegen Eupen. Niet alleen Jan Vertonghen zal terugkeren na een schorsing. Er zullen nog andere wijzigingen zijn en dat zal ook tegen KV Kortrijk het geval zijn. We nemen de komende twee wedstrijden heel serieus, maar het is belangrijk dat iedereen zich betrokken voelt en dat we zo fris mogelijk de play-offs ingaan. Ik heb de spelers verteld dat de belangrijkste wedstrijd van ons seizoen de wedstrijd van morgen is, want die drie punten kunnen beslissend zijn."

"We weten wat deze Brusselse derby betekent voor de fans, maar het betekent hetzelfde voor ons, omdat de drie punten die op het spel staan van het grootste belang zijn. Zoals ik al eerder heb gezegd, is het altijd moeilijk om tegenover een gewond beest te staan. We nemen RWDM heel serieus. Ze gaan er alles aan doen om zich staande te houden. Het belangrijkste voor ons zal zijn om ons op onszelf te concentreren, een heel goede prestatie neer te zetten en kalm te blijven, want als we op ons best spelen dan hebben we een goede kans om te winnen." 

BEKIJK DE GRATIS VIDEO 

DE TEGENSTANDER: RACING WHITE DARING MOLENBEEK

RWDM is een club met een lange en bewogen geschiedenis. De laatste keer dat Sporting en RWDM elkaar ontmoetten in het Edmond Machtens stadion was in 2002, waarbij de Mauves met 2-3 wonnen (zie retro video hieronder). Aan het einde van het seizoen 2001-02 ging RWDM failliet en verloor het zijn licentie. De laatste wedstrijd van Sporting in het stadion dateert van het seizoen 2007-08. Anderlecht speelde tegen FC Brussels en won met 2-4. Na enkele moeilijke jaren en een gemiste promotie twee jaar geleden, klom het nieuwe RWDM vorig jaar terug naar de hoogste klasse. Derby's zijn altijd spannende wedstrijden. De resultaten van de Brusselse derby's van dit jaar bevestigen dat. RWDM verloor met 2-3 (in de 96e minuut) en 3-2 van Union. Uit tegen paars-wit werd het pas 2-1 in de 91e minuut. Tegen een Brusselse rivaal duurt de strijd van de eerste tot de laatste seconde.

Ondanks de titel en promotie in 2de klasse vorig seizoen, heeft RWDM geen rooskleurig seizoen achter de rug. Ze staan momenteel op de 14e plaats met 23 punten. Met nog twee wedstrijden te spelen, staan ze vijf punten achter op de 12e plaats van Charleroi. Wil rood-zwart nog een kans hebben om play-off 3 te ontlopen moet het de 3 punten pakken. Hun laatste overwinning dateert echter van 16 december. Sindsdien hebben ze thuis twee keer gelijkgespeeld tegen Standard (2-2) en OH Leuven (1-1) en acht keer verloren, met zware nederlagen tegen Club Brugge (1-6) en Antwerp (0-4). Door deze slechte resultaten in 2024 bevindt RWDM zich nu in de degradatiezone. Vorige week reisden de Brusselaars naar het Guldensporenstadion voor een cruciale wedstrijd in de degradatiestrijd. Ze verloren met 3-2 van KV Kortrijk. Opmerkelijk genoeg scoorde RWDM twee doelpunten uit corners tegen Kortrijk. Dat zijn er evenveel als in de eerste 27 wedstrijden van hun seizoen.

RWDM heeft last van blessures. Bovendien zijn drie geblesseerden centrale verdedigers: William Klauss, Moussa Sissako en Mamadou Sarr. Daardoor zullen winteraanwinsten Christ Makosso en David Sousa waarschijnlijk in de basis staan. Mamadou Sarr werd deze winter ook uitgeleend door Olympique Lyonnais, de zusterclub van eigenaar John Textor. Voor Ilay Camara, nu bij RWDM, is dit een wedstrijd tegen zijn vroegere ploeggenoten. Hij genoot zijn opleiding in Neerpede en speelde vorig seizoen nog voor de RSCA Futures. Hij speelde ook al mee in de heenwedstrijd in het Lotto Park, maar toen kreeg hij een ongelukkige rode kaart. De gevaarlijkste aanvallers zijn Makhtar Gueye en Mickaël Biron, die samen maar liefst 15 van de 31 doelpunten voor hun rekening namen.

Mogelijke 11  RWDM (3-4-2-1) : Defourny - Mansoni, Makosso, Sousa - Camara, Dwomoh, Mercier, Adaramola - Biron, Alberto - Gueye

Staf RWDM : Bruno Irles, Igor De Camargo (assistent), Jérémy Clément (assistent), Frédéric Roux (keeperstrainer) & Léo Legrand (physio) 

Zoals iedereen weet, zijn er dit jaar drie Brusselse teams in de hoogste afdeling. Het is dus een seizoen vol derby's. RWDM verloor drie keer. Union won drie keer en speelde één keer gelijk. Sporting won er één, verloor één keer en deelde één keer de punten. RSCA is aan een sterk 2024 bezig. Brian Riemer en zijn team hebben nu vijf keer op rij gewonnen, waaronder de toppers tegen Gent en Brugge. Het leverde Brian een nieuwe prijs voor Manager van de maand op. Met de assist op Thorgan Hazard kroonde Anders Dreyer zich tot nieuwe assistkoning van paars-wit met 8 stuks (Théo Leoni zit aan 7). Zo is Anders de eerste Anderlecht-speler sinds het seizoen 14-15 die in acht opeenvolgende wedstrijden een voet in een doelpunt heeft (goal of assist). Ondertussen heeft hij 22 beslissende acties in de JPL op zijn conto, evenveel als topscorer Kévin Denkey, niemand doet beter. In de heenwedstrijd besliste Luis Vazquez de derby in blessuretijd na een heerlijke assist van Jan Vertonghen. Zal Sporting de derby ook op bezoek bij de noorderburen kunnen winnen? 

SCHEIDSRECHTERS : NICOLAS LAFORGE, VITO DI VINCENZO (AR1), CHRISTOPHE BATTISTON (AR2), LAURENT WILLEMS (4OFF), JASPER VERGOOTE (VAR) & MARTIJN TIESTERS (AVAR)


RETRO :  RWDM 2-3 RSCA (01-04-2002)

De laatste derby tegen RWDM in het Edmond Machtensstadion is geleden van 2002. Na een kwartier kopte Alin Stoica de assist van Bertrand Crasson binnen. Aruna Dindane had daarna een penalty kunnen krijgen, maar kreeg een gele kaart in de plaats. Even later wees scheidsrechter Eric Blareau wel naar de stip nadat Bertrand Crasson een overtreding had gemaakt op Ivica Jarakovic (ex-RSCA), zo kon aanvoerder Laurent Fassotte gelijkmaken. In de tweede helft zette Mike Origi (de vader van Divock) Molenbeek op voorsprong na een rommelige fase.

Coach Aimé Anthuenis zorgde daarna voor meer aanvallende kracht door Olivier Deschacht te vervangen door Marc Hendrikx. Een wissel die loonde. Na een uur spelen was het Alin Stoica die in de rebound gelijkmaakte. En een heerlijke knal van Marc Hendrikx bezorgde Sporting de drie punten. RSCA eindigde dat seizoen als derde en RWDM als tiende, maar werd vervolgens door de bond uitgeschreven. Het Edmond Machtens stadion is nu de thuisbasis van een 'andere' club, maar de trouwe supporters en de Brusselse sfeer zijn hetzelfde gebleven.


Bekijk de retro video op Mauve TV

RWDM (coach Emilio Ferrera) : Kris Van De Putte - Laurent Fassotte, Edin Ramcic (88’ Nicola Wellens), Dirk Van Oekelen, Jimmy Smet - Ivica Jarakovic, Ibrahim Kargbo, Kris Temmerman (77’ Danijel Brezic), Marius Mitu - Aleksandr Kolotilko (78’ Eric Matoukou) & Mike Origi 

RSCA (coach Aimé Anthuenis) : Filip De Wilde - Glen De Boeck, Olivier Deschacht (53’ Marc Hendrikx), Bertrand Crasson - Besnik Hasi, Yves Vanderhaeghe, Walter Baseggio, Alin Stoica (84’ Junior Ngalula)  - Ki-hyeon Seol, Aruna Dindane & Gilles De Bilde (89’ Sherjill MacDonald)

Lees verder