Voorbeschouwing RUSG - RSCA

PREVIEW RUSG - RSCA

Na de 4 op 6 tegen Cercle, reist Sporting zondag naar het Dudenpark voor de zesde Brusselse derby van het Jupiler Pro League-seizoen. RSCA en RUSG hebben elkaar al drie keer ontmoet in de competitie, beide teams behaalden vier op negen in die wedstrijden.

In de derby van zondag staat de koppositie opnieuw - net als op speeldag 3 - op het spel. Kan Sporting zijn eerste uitoverwinning in de play-offs boeken en voor het eerst sinds lang nog eens de drie punten pakken in het Marienstadion? Het antwoord volgt zondagavond. 

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in op de newsletter

NEWSLETTER

BRIAN RIEMER
BRIAN RIEMER : « OMARM DE DRUK »

Op de persconferentie voor de derby begon onze coach met erop te wijzen dat alle spelers die terugkeren van blessures steeds fitter worden. “Yari Verschaeren, Kasper Schmeichel en Anders Dreyer: iedereen trainde vrijdag normaal, dus het is positief om te zien dat ze allemaal de training afmaken. We moeten nu kijken hoe ze morgen reageren en hoe ze zich voelen. Zullen ze allemaal spelen? Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat Yari Verschaeren niet aan de wedstrijd zal beginnen, maar Kasper en Anders zijn slechts één wedstrijd afwezig geweest.”

Gevraagd naar de toenemende druk in aanloop naar de slotfase van de competitie, was Brian Riemer duidelijk. “Het ding met winnaars is dat ze genieten van de druk. Dat is wat ik mijn spelers vertel: je moet van de druk houden. Want dat is de situatie waarin je jezelf wilt bevinden als je een winnaar bent. Voor mij is de echte druk wanneer je vecht om niet ten onder te gaan, dus dat is geen goed gevoel. Maar in ons geval vechten we voor iets moois. Dus het is een spanning waar je van moet houden. Voor mij gaat het erom dat gevoel te omarmen en het om te zetten in iets positiefs.”

“Focus op inspanning, discipline en prestaties”

“Persoonlijk, ik zal het heel eerlijk zeggen, slaap ik heel goed. Ik heb op Wembley met Brentford een paar heel belangrijke wedstrijden gespeeld voor promotie naar de Premier League. Ik heb ook het voorrecht om deel uit te maken van de Belgische titelstrijd en dat kan niemand me ooit afnemen. Maar uit de grond van mijn hart hoop ik dat we deze titel aan onze fans kunnen geven, want zij verdienen het aan het einde van een aantal zeer moeilijke jaren. Voor alle mensen rond de club die dit hebben meegemaakt, hoop ik dat we iets terug kunnen doen. En dat is het enige dat me een beetje onder druk zet.”


Sporting heeft zijn lot in eigen handen en als ze de komende wedstrijden winnen, worden ze kampioen. “Als er één ding is dat ik heb geleerd in mijn carrière, is het om één wedstrijd per keer te nemen. Al die berekeningen zijn allemaal goed en wel, maar de andere clubs doen precies hetzelfde. Het is onze taak om ons volledig te richten op de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Union Saint-Gilloise. We moeten ons focussen op de dingen die we weten. Met andere woorden, de inzet, discipline en prestaties die we zondag gaan leveren. Dat zijn de dingen waar ik me op ga concentreren”, concludeerde de Deense coach.

BEKIJK DE GRATIS VIDEO


Op de derde speeldag hield RSCA de drie punten thuis tegen Union. Anderlecht nam na een goede start de leiding dankzij Kasper Dolberg, die de rebound van een schot van Killian Sardella goed volgde en scoorde (VIDEO). Halverwege de tweede helft kwam de VAR tussenbeide om Zeno Debast van het veld te sturen met een tweede gele kaart en penalty, omgezet door Cameron Puertas. Herleid tot 10 man en met een half uur te spelen, zag het er plots benard uit, maar Sporting toonde andermaal zijn weerbaarheid. Jan Vertonghen verstuurde een heerlijke crosspass, Sardella ging koelbloedig Casper Terho voorbij en legde panklaar voor Francis Amuzu, 2-1. Het Lotto Park daverde op haar grondvesten, de ongeslagen reeks van Union werd beëindigd en de leidersplaats was na 2076 dagen opnieuw voor stamnummer 35.

DE TEGENSTANDER: UNION SAINT-GILLOISE

Toen de Champions' Play-offs begonnen, werd Union Saint-Gilloise door velen beschouwd als de absolute favoriet voor de titel. Maar na vier nederlagen op rij zakten ze weg naar de derde plaats. Hun heropleving kwam echter net op tijd. De Unionisten wonnen twee keer tegen Antwerp met overtuigende cijfers: 0-3 uit & 4-1 thuis. Voor beide ploegen was het een generale repetitie op de bekerfinale van volgende week donderdag. Met een drieluik RSCA, Antwerp en Club Brugge staat Union voor een loodzware en levensbelangrijke week.

ENKELE INTERESSANTE CIJFERS:

  • Van alle spelers betrokken bij minstens 10 doelpunten (goals of assists) in de top 10 competities van Europa, is alleen Mathys Tel (Bayern München) jonger dan Mario Stroeykens. Mario zit nu aan 5 goals en 5 assists. 
  • Union opende dit seizoen 24 keer de score in de Pro League en won twintig van die wedstrijden, maar RSC Anderlecht is de ploeg die de meeste wedstrijden heeft gewonnen nadat het eerst een doelpunt incasseerde (5 zeges en 19 punten na een achterstand).
  • Union Saint-Gilloise heeft gemiddeld 15,2 overtredingen per wedstrijd begaan sinds het begin van de Jupiler Pro League play-offs, het hoogste gemiddelde, terwijl RSC Anderlecht het laagste gemiddelde heeft (slechts 9,2 overtredingen).

Mogelijke opstelling Union Saint-Gilloise (3-5-2) : Moris, Mac Allister, Burgess, Machida, Sadiki, Amani, Vanhoutte, Puertas, Lapoussin, Nilsson & Amoura

Scheidsrechters : Bram Van Driessche, Yves De Neve (AR1), Quentin Lesceux (AR2), Bert Put (4OFF), Wesli De Cremer (VAR), Ella De Vries (AVAR) & Bert Verbeke (Replay Operator)

Lees verder