Voorbeschouwing Club - RSCA

Preview : Club Brugge - RSCA

RSCA reist zondag af naar Brugge voor de klassieker in het Belgische voetbal. Als de Mauves voor de tweede keer op rij winnen van blauw-zwart, laten ze de traditionele rivalen elf punten achter zich. Aftrap in het Jan Breydelstadion om 18u30.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox ? Schrijf je in op de RSCA newsletter

NEWSLETTER


Vorige week werden de play-offs goed aangevat met een 1-0 overwinning tegen Antwerp. Die mooie avond kan je op Mauve TV herbeleven dankzij Play-offs Uncut. Daarin kijk je na iedere play-offwedstrijd naar de beste beelden achter de schermen. Je ervaart de wedstrijdspanning in de spelerstunnel tussen captains Vertonghen en Alderweireld, beleeft de geweldige sfeer voor de match vanop het veld en voelt de ontlading bij de goal & het laatste fluitsignaal.

Die avond is gepasseerd, de volledige focus ligt nu op de klassieker van zondag. In de geschiedenis van het Belgisch voetbal eindigde geen enkel ander duel vaker in een gelijkspel (62 van de 184 wedstrijden). Ook in de laatste tien ontmoetingen werden de punten liefst acht keer gedeeld (één zege voor beide teams). Het belooft dus opnieuw ongemeen spannend te worden. Dit seizoen is RSCA de enige ploeg die Club Brugge een thuisnederlaag kon aansmeren. Op 25 februari werd met 1-2 gewonnen dankzij goals van invallers Vázquez en Angulo.

De gelijkmaker van Luis Vázquez tien minuten voor tijd was geen toeval. In zekere zin is de Argentijn een supersub (zes doelpunten gemaakt vanaf de bank). De jonge aanvaller (22) is ook de Pro League-speler die de meeste minuten heeft gemaakt als invaller (449). In de nieuwe aflevering van MAUVE. zie je hoe coach Riemer in de Brugse kleedkamer aangeeft dat een wedstrijd niet wordt gewonnen met 11 spelers. De hoofdrolspeler van die aflevering, Mario Stroeykens, speelde ook een sterke wedstrijd in Brugge. De Brusselaar streek als 8-jarige neer in RSCA Heizel, de provinciale divisie van de club, en maakte na drie jaar de overstap naar Neerpede. Dit seizoen ontpopt hij zich tot één van de sterkhouders van het eerste elftal.

Kijken we naar de tegenstander dan zien we dat Ferran Jutglà de laatste tijd in goeie doen is. De Spaanse aanvaller maakte vier goals (waaronder de openingsgoal tegen paars-wit) en gaf twee assists in de laatste zeven wedstrijden. Zijn collega-aanvaller Igor Thiago heeft het moeilijker en staat al meer dan twee maanden droog. Het is dus uitkijken welke keuze Nicky Hayen maakt in zijn tweede wedstrijd als hoofdcoach. Zondag zal er ook weer heel wat creativiteit op het veld staan. Vier van de vijf spelers met de meeste assists in de Jupiler Pro League zitten normaal in de selectie: Hans Vanaken (8 assists) & linksback Maxim De Cuyper (8 assists) bij Brugge en Anders Dreyer (9) & Théo Leoni (8) bij Sporting. 

Scheidsrechters : Jonathan Lardot, Quentin Blaise (AR1), Laurent Conotte (AR2), Nathan Verboomen (4OFF), Nicolas Laforge (VAR), Vito Di Vincenzo (AVAR) & Carlos-Manuel Serra (Replay-operator)


RETRO :  THRILLER IN JAN BREYDEL (2011)

Op 28 augustus 2011 reisde Sporting naar Brugge op de vijfde speeldag van het reguliere seizoen. Nadat Sporting twee penalty's miste werd in blessuretijd werd toch nog een punt afgedwongen. Een punt dat later erg belangrijk zou blijken. De Mauves werden dat seizoen immers kampioen met slechts enkele punten voorsprong op de Bruggelingen, een eerste van drie titels op rij.

Al na 6 minuten krijgt Sporting de kans om op voorsprong te komen op strafschop. Maar Milan Jovanović miste oog in oog met... Colin Coosemans, destijds de 18-jarige tweede doelman bij Club Brugge. Na de pauze werd Colin uitgesloten na een fout op Fernando Canesin, de strenge dubbele bestraffing, penalty én rood stond toen nog in het reglement. Dertien jaar later brengt Colin Coosemans paars-wit als tweede doelman veel ervaring en professionalisme bij. Ook zijn vervanger in die wedstrijd, de nog jongere Sven Dhoest, wist de strafschop van Sasha Kljestan te redden. 

Nadat Vadis Odjidja een penalty voor Brugge wél wist om te zetten leek Sporting het deksel op de neus te krijgen. Tot Milan Jovanović in de toegevoegde tijd zijn duivels ontbond. Zowel het doelpunt als de viering zijn de moeite om te bekijken.

Bekijk de video op Mauve TV

CLUB (coach Adrie Koster): Colin Coosemans; Michael Almebäck, Ryan Donk, Tom Høgli, Carl Hoefkens; Niki Zimling (76’ Sven Dhoest), Vadis Odjidja-Ofoe, Víctor Vázquez (85’ Jonathan Blondel); Maxime Lestienne (65’ Jimmy De Jonghe), Nabil Dirar, Björn Vleminckx 

RSCA (coach Ariel Jacobs): Silvio Proto; Roland Juhász, Marcin Wasilewski, Behrang Safari (86’ Olivier Deschacht); Lucas Biglia, Guillaume Gillet (86’ Tom De Sutter), Cheikhou Kouyaté, Fernando Canesin, Sacha Kljestan (90’ Sacha Iakovenko); Milan Jovanovic, Matías Suárez

Lees verder