Voorbeschouwing RAFC - RSCA

Preview RAFC - RSCA

Zondag staat de slotspeeldag van het seizoen 2023-2024 op het programma. De Mauves nemen het op tegen Antwerp op de Bosuil om 18u30. Net als vorig seizoen zijn nog drie ploegen mathematisch kanshebber op de titel: Club Brugge, Union en RSCA. De kansen van paars-wit zijn natuurlijk geslonken, maar de play-offs blijven onvoorspelbaar.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox ? Schrijf je in op de RSCA newsletter

nEWSLETTER

BRIAN RIEMER
PERSCONFERENTIE VOOR DE WEDSTRIJD

Twee dagen voor dit laatste duel bracht Brian Riemer - die geelgeschorst is - slecht nieuws op zijn persconferentie. Naast de afwezigen Majeed Ashimeru en Thorgan Hazard is Jan Vertonghen nog onvoldoende hersteld van zijn blessure. Aan deze spelers, die er vorige week al niet bij waren, moeten Kasper Schmeichel (elleboogblessure tegen Brugge) en Francis Amuzu (ziek) worden toegevoegd. Thomas Delaney maakt zijn rentree na een schorsing.

“Die nederlaag was een grote teleurstelling”, zei Mats Rits, die zijn coach vergezelde. “Het was belangrijk om het als team goed te analyseren, om ervan te leren, maar ook om de knop om te draaien met het oog op de trip naar Antwerpen, die belangrijk voor ons is. De situatie is wat die is: we staan derde en hebben niets meer in handen. Dus voordat we naar de anderen kijken, moeten we ons richten op ons eigen resultaat. Antwerp zal gemotiveerd zijn voor de laatste match in eigen huis, dus het zal niet makkelijk worden."

BEKIJK DE GRATIS VIDEO
MATS RITS

Bij het ingaan van de slotspeeldag staat paars-wit op de derde plaats. Een plaats in die top 3 - met bijhorend Europees ticket - is reeds verzekerd. Om nog meer te bereiken heeft Sporting zijn lot niet meer in eigen handen. Toch hoeft het zich maar te focussen op één ding: de overwinning op de Bosuil. Lukt dat, dan kan RSCA over de Unionisten springen als zij thuis niet winnen van KRC Genk en over Club Brugge als zij thuis verliezen van stadsgenoot Cercle. Zowel plaats 1 als plaats 2 zijn dus nog niet uitgesloten.

Hieronder de verdeling van de Europese tickets. Omdat bekerwinnaar Union ook reeds zeker is van top 3, gaat dit Europees ticket naar de derde in de eindstand. Cercle Brugge en Genk strijden nog om de vierde plaats.

Plaats 1:  Groepsfase Champions League
Plaats 2: 3de voorronde Champions League (bij winst naar Play-off Champions League, bij verlies naar groepsfase Europa League)
Plaats 3: Play-off Europa League* (bij verlies groepsfase Conference League)
Plaats 4: 2de voorronde Europa League
Plaats 5: Play-off tegen KAA Gent (winnaar Europe play-offs) voor ticket 2de voorronde Conference League

*Indien Europa League winnaar Atalanta 5de wordt in de serie a of indien Dortmund de Champions League finale wint, dan kwalificeert de derde in de eindstand zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League.

DE TEGENSTANDER: ROYAL ANTWERP FC

Voor de Great Old is dit de laatste week als titelverdediger. Het begon de play-offs als derde in de stand, maar kon slechts 1 keer winnen en moest 8 nederlagen incasseren. Het staat zo op de 6de plaats en kan geen aanspraak meer maken op meer.

Voor Mark Van Bommel wordt het waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd als hoofdcoach van Antwerp, waar hij in de zomer van 2022 aankwam en vorig jaar de dubbel won. Ritchie De Laet, publiekslieveling op de Bosuil, raakte vorige week geblesseerd en zal daarom zijn mooie carrière helaas niet op het veld kunnen afsluiten zoals hij had gewild. Vincent Janssen heeft een operatie ondergaan en zal ook niet van de partij zijn. De derde afwezige is Jean Butez. De doelman liep een gebroken hand op in het Lotto Park op de openingsspeeldag van de Champions' Play-offs tegen RSCA. Soumaïla Coulibaly, Jelle Bataille en Chidera Ejuke, die er vorig weekend ook niet bij waren, zijn ook twijfelgevallen.

ENKELE INTERESSANTE CIJFERS:

  • Antwerp FC heeft geen enkele van hun laatste acht wedstrijden in de Jupiler Pro League tegen RSC Anderlecht gewonnen (5 nederlagen en 3 gelijke spelen), en je moet teruggaan naar de periode tussen 1992 en 1996 om een langere reeks van negen wedstrijden zonder overwinning tegen de Mauves te vinden.

  • Toby Alderweireld speelt deze keer misschien wel zijn 75e Jupiler Pro League-wedstrijd voor Antwerp. Sinds hij in 2022-23 bij de Great Old kwam, heeft hij minstens drie doelpunten meer gescoord dan elke andere centrale verdediger in onze competitie (10 doelpunten).

  • Als RSC Anderlecht zou winnen van Antwerp, zou het 25 van zijn 43 duels in alle competities dit seizoen hebben gewonnen (58,1%), zijn hoogste winstpercentage sinds het seizoen 2011-12 (dat toen 63,5% bedroeg met 33 overwinningen uit 52 wedstrijden).

  • Sinds deze gegevens werden verzameld (2008-09), hebben alleen Youri Tielemans (139 wedstrijden), Yari Verschaeren (100) en Dennis Praet (98) meer Jupiler Pro League-wedstrijden voor RSC Anderlecht gespeeld voor hun 21e verjaardag dan Zeno Debast (77 duels).

Scheidsrechters : Bram Van Driessche, Yves De Neve (assistent), Quentin Lesceux (assistent), Michiel Allaerts (4de ref), Jan Boterberg (VAR), Kevin Debeuckelaere (Assistent-VAR) & Glenn Claes (Replay Operator)


Retro: De Boskamp Boys winnen op Bosuil (15-09-96)

In het seizoen 1996-97 trokken de Mauves op speeldag 6 naar de Bosuil. Gilles De Bilde dwong doelman Klak al snel tot een knappe redding, maar in de eerste helft waren er weinig uitgespeelde kansen. Na de pauze voerde Anderlecht de druk op, maar opnieuw zonder veel succes. Tot overmaat van ramp kreeg de Bosnische verdediger Suad Katana na een uur spelen een tweede gele kaart en kwam de ploeg van Johan Boskamp met een man minder te staan.

De Nederlandse coach moest aanvaller Yaw Preko vervangen door Walter Baseggio. De Brusselaars gaven echter niet op en konden de score openen via Gilles De Bilde, die goed geplaatst was op de rebound na een prima inzet van Pär Zetterberg. De thuisploeg deed er alles aan om nog een punt thuis te houden, maar uiteindelijk was het Danny Boffin die een einde maakte aan de hoop. Hij rondde een snelle tegenaanval af met een onhoudbare trap: 0-2.

Bekijk de video op Mauve TV

RAFC (coach Georg Keßler) : Aleksander Klak, Geert Emmerechts (80’ Alain Ossomo), Igor Nikolovski, Rudi Smidts, Wim Kiekens, Manu Karagiannis, William Verbeeck, Manu Godfroid, Sandro da Silva, Guram Makaev (73’ Ganiyu Owolabi) & Cisse Severeyns

RSCA (coach Johan Boskamp) : Geert De Vlieger, Celestine Babayaro, Suad Katana, Olivier Doll, Frédéric Peiremans, Pär Zetterberg, Johan Walem, Tibor Selymes, Danny Boffin, Yaw Preko (62’ Walter Baseggio) & Gilles De Bilde (88’ James Obiorah)

Lees verder