Voorbeschouwing #EUPAND

PREVIEW #EUPAND

RSCA reist deze zaterdagmiddag af naar de Oostkantons. De wedstrijd begint op een ongebruikelijk tijdstip voor RSCA-fans, paars-wit trapt om 16u af aan de Kehrweg. Na drie gelijke spelen is Sporting gebrand op een overwinning tegen de Panda's.

Het bilan van Sporting tegen de enige Duitstalige club die ooit in de Belgische hoogste klasse speelde is positief, met 11 overwinningen, 6 gelijke spelen en slechts 2 nederlagen. Een overwinning aan de Kehrweg blijkt echter minder vanzelfsprekend. De lange reis naar de Oostkantons draaide de laatste zes keer slechts één keer op een overwinning uit. Eupen startte sterk aan het seizoen met 10 op 15, maar moest vervolgens driemaal het onderspit delven tegen KV Mechelen, Standard en AA Gent. Hierdoor zijn de panda's naar een elfde plaats gezakt. 


PERSCONFERENTIE VOOR EUPEN - RSCA

BEKIJK DE VIDEO GRATIS OP MAUVE TV

KAS Eupen

Voor de verandering een vleugje geschiedenis. De Stad Eupen is sinds 1920 in Belgische handen. Ter compensatie voor de Eerste Wereldoorlog werden de tien gemeenten van de Oostkantons bij het Verdrag van Versailles aan België afgestaan. KAS Eupen ontstond in 1945 uit de fusie van twee Eupense clubs: Jeunesse d'Eupen en FC Eupen 1920. In 1970 bereikte de club uit de Oostkantons voor het eerst de tweede klasse. De Panda's kenden echter een reeks ups en downs en degradeerde in de jaren 1980 en 1990 zelfs meermaals naar de vierde klasse.

In 2002 maakte Eupen een comeback in tweede klasse en in 2010 bereikten ze voor het eerst de hoogste klasse. Het was een verrassende promotie voor iedereen, ook voor de club, die het seizoen in Sint-Truiden moest beginnen vanwege de krappe faciliteiten. Het was een moeilijk jaar waarin de Panda's meteen degradeerden. In 2012 werd de club overgenomen door Aspire Academy uit Qatar. Dankzij deze structuur kon de club stabiliseren en in 2016 terugkeren naar de Pro League.

Veel spelers verlieten de Kehrweg tijdens de zomermercato. Konan N'Dri (OH Leuven), Smail Prevljak (topscorer van Eupen tegen RSCA, Hertha Berlijn), Stef Peeters (Patro Eisden), doelman Lennart Moser (31 wedstrijden), Djeidi Gassama (terug naar PSG) en Loïc Bessilé (terug naar Charleroi) moesten vervangen worden. Om hun vertrek te compenseren, werden de jonge doelman Gabriel Slonina (uitgeleend door Chelsea), Victor Pálsson (DC United), Milos Pantovic (Union Berlin), Kevin Möhwald (Union Berlin), Alfred Finnbogason (Lyngby, ex-Lokeren) en Bartosz Bialek (uitgeleend door Wolfsburg) binnengehaald.

Coach Florian Kohfeldt begon het seizoen in 5-3-2, maar de Duitse coach schakelde over naar 5-4-1 voor de laatste twee wedstrijden. Amadou Keita, de revelatie van Eupen aan het begin van het seizoen, zit een schorsing van vijf wedstrijden uit na incidenten tijdens een U21-wedstrijd vorig seizoen. De coach kan ook geen beroep doen op Bartosz Bialek en Kevin Möhwald, twee transfers die aan het begin van het seizoen geblesseerd raakten. Boris Lambert liep ook onlangs een blessure op. 

Mogelijke opstelling voor KAS Eupen (5-4-1)Gabriel Slonina – Teddy Alloh, Victor Pálsson, Jason Davidson, Rune Paeshuyse, Yentl Van Genechten – Isaac Nuhu, Brandon Baiye, Gary Magnée, Milos Pantovic – Alfred Finnbogason (ou Regan Charles-Cook)

De scheidsrechters: Brent Staessens, Quentin Lesceux (assistent)Gianni Seeldraeyers (assistent), Simon Bourdeaud'hui (4de official), Nathan Verboomen (VAR), & Jo De Weirdt (VAR assistent)


RETRO : HET EERSTE DOELPUNT VAN YOURI (25/09/2013)

De grootste overwinning tegen KAS Eupen kwam er in de beker tijdens het seizoen 2013-2014. De Mauves wonnen in de Beker van België met 7-0 dankzij doelpunten van Massimo Bruno (2), Demy de Zeeuw, Frank Acheampong, Matias Suárez, Youri Tielemans, Massimo Bruno & Gohi Bi Cyriac. Het was Youri Tielemans' allereerste doelpunt voor het eerste elftal.  Hij was toen 16 jaar, 4 maanden en 18 dagen. De toekomstige Duivel verschalkte doelman Hendrik Van Crombrugge, die een slechte avond beleefde in het Astridpark.

BEKIJK DE SAMENVATTING OP Mauve TV
Opstelling RSCA : Kaminski, Kouyaté (59’ Dendoncker), Nuytinck, Deschacht, Vanden Borre, de Zeeuw, Suárez (46’ Cyriac), Acheampong (54’ Kawaya), Bruno, Praet

Lees verder