Voorbeschouwing RSCA - RWDM

RSCA - RWDM

Dit weekend ontvangt paars-wit Racing White Daring Molenbeek in een andermaal uitverkocht Lotto Park. Het zal de eerste derby in meer dan 20 jaar zijn tussen twee ploegen wiens stadion zo'n 3 kilometer (vogelvlucht) van elkaar ligt. Aftrap zondag om 18u30. Kom op tijd naar het stadion of zet op tijd je televisie aan voor wat een mooie voetbalavond belooft te worden.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in op de RSCA newsletter.

RSCA NEWSLETTER

PrAKTISCHE INFO 

De tegenstander, RWDM

Na een relatief goede start van het seizoen, met een 10 op 21, bleef de promovendus bijna twee maanden zonder overwinning (afgezien van een bekerzege tegen Olympique Charleroi). De afwezigheid van een aantal belangrijke spelers: Florian Le Joncour, Alexis De Sart, Michaël Biron, Sambu Marsoni en Kylian Hazard heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Vlak voor de interlandbreak boekten de mannen van coach Claudio Caçapa echter een mooie zege tegen Eupen, goed voor de moraal. 

Aan de Kehrweg kwamen de Brusselaars al snel op achterstand, maar dankzij doelpunten van Mercier, Abe en Del Piage werd de 1-3 eindstand op het bord gezet. De overwinning tegen een directe concurrent betekent dat ze zich in de middenmoot van klassement nestelen met 17 punten, op gelijke hoogte met Standard Luik.

Makhtar Gueye is met zes goals de meest gevaarlijke man bij rood-zwart. De ervaren Xavier Mercier moet voor de creativiteit zorgen, hij lukte dit seizoen 3 assists en creëerde al 31 kansen. Op het middenveld vinden we ook Pierre Dwomoh in een meer dienende rol. Hij is samen met Ilay Camara, Nicolas Alavoine en Nikklo Dailly één van de vier spelers met een verleden op Neerpede.

Nikklo Dailly liet La Dernière Heure volgende woorden optekenen: "Het is een echte Brusselse derby tussen twee clubs die een speciaal plekje in mijn hart hebben. Ik genoot mijn opleiding bij paars-wit en verdedig nu de kleuren van RWDM, dat al een paar jaar mijn favoriete club is. Het belooft dus zondag een speciale wedstrijd te worden. (...) Het was een voorrecht om bij Anderlecht te spelen, want daar vind je de beste talenten van je generatie. Ik had de kans om te spelen met jongens als Verschaeren en Doku, spelers die je dubbel zo hard laten vechten voor je plaats."

De 11 starters in Eupen: Théo Defourny, Jonathan Heris, Luis Segovia, William Klaus, Ilay Camara, Pierre Dwomoh, Shuto Abe, Felipe Abner, Jeff Reine-Adélaïde, Xavier Mercier & Makhtar Gueye

Technische staf: Claudio Caçapa, Anderson Luis Valiñas Dos Santos (assistent-coach) & Igor De Camargo (assistent-coach)

Scheidsrechters : Erik Lambrechts, Jo De Weirdt (AR1), Kevin Monteny (AR2), Ken Vermeiren (4OFF), Kevin Van Damme (VAR) & Michiel Allaerts (Assistent VAR)

Net voor de interlandperiode deelde Sporting de buit in Gent. Een goed resultaat tegen een naaste concurrent in het huidige klassement. Daardoor werd de tweede plaats behouden maar kon Union ook 6 punten uitlopen. De Mauves winnen zondag beter tegen de buren om de andere stadsgenoten (die op verplaatsing tegen KAA Gent spelen) niet verder te laten uitlopen.

Op individueel niveau vond Kasper Dolberg op Gent al zevende opeenvolgende keer de weg naar het doel. De Deense spits evnaaarde daarmee de reeks van Marc Degryse in seizoen 89-90. Het absolute record staat op naam van Paul Van Himst met liefst 13 opeenvolgende wedstrijden. Zet Kasper zondag met een 10de doelpunt een stapje dichter bij dat record?


RETRO : LAATSTE THUISMATCH TEGEN RWDM 

De laatste keer dat RWDM afreisde naar het Parc Astrid was op 3 november 2001. RSCA droeg voor de gelegenheid een speciaal shirt. Het logo van onze voormalige sponsor werd vervangen door een reclame voor de release van Greatest Hits van Madonna, de Queen of Pop.

Een derby waarin Davy Oyen zijn laatste wedstrijd voor RSCA speelde werd gadegeslagen door Dries Mertens, toen 14 jaar oud en ballenjongen. De rode duivel kijkt toe wanneer Alin Stoica - zijn idool in die tijd - aanlegt voor een vrije trap (seconde 40 in de video).

Bekijk de 10-minuten durende samenvatting op Mauve TV

Sporting opende de score via Ivica Mornar, op aangeven van Aruna Dindane. Anderlecht domineerde de wedstrijd, maar Kolotilko maakte vlak voor rust gelijk na een defensieve fout. 1-1, een gevleide stand voor onze buren bij rust.

Na de pauze kwam RWDM op voorsprong door een fraaie kopbal van Allou. Rood-zwart kwam zelfs dicht bij de 1-3, maar het was Walter Baseggio die met een heerlijke vrije trap een punt redde: 2-2.

RSC Anderlecht (coach Aimé Antheunis) : Filip De Wilde; Glen De Boeck, Olivier Doll, Davy Oyen, Bertrand Crasson; Yves Vanderhaeghe, Walter Baseggio, Alin Stoica; Oleg Iachtchouk (51’ Marc Hendrikx), Aruna Dindane, Ivica Mornar (48’ Ki-Hyeon Seol)

RWD Molenbeek (coach Emilio Ferrera) : Gert Doumen; Laurent Fassotte, Edin Ramcic, Dirk Van Oekelen, Jimmy Smet; Lambert Smid (70’ Jonathan, Butera), Kris Temmerman, Ibrahim Kargbo, Marius Mitu; Bernard Allou, Aleksandr Kolotilko

Goals : 19' Mornar (1-0), 41' Kolotilko (1-1), 50' Allou (1-2) & 71' Baseggio (2-2)

Lees verder