Wielrenner Remco Evenepoel inspireert jonge RSCA-spelers

Vanmiddag keerde een oude bekende voor heel even terug naar Neerpede. Wielerkampioen Remco Evenepoel kwam de U14 en de U15 van RSC Anderlecht inspireren tijdens een presentatie over zijn (nog) jonge carrière. Evenepoel voetbalde zelf tot bij de U17 van RSCA. Hij was in elke jeugdcategorie aanvoerder van zijn team… tot hij opeens voor het wielrennen koos. “Zorg dat je een diploma behaalt én dat je vooral plezier beleeft aan wat je doet”, zo gaf Evenepoel aan de jongens mee.

Van in zijn vroege jeugd voetbalde de wielrenner bij RSC Anderlecht, door zijn inzet en intrinsieke kwaliteit én door zijn leiderskwaliteiten behoorde Evenpoel in elke leeftijdscategorie tot de beteren van zijn ploeg. “Ik herinner me nog dat we Remco steeds moesten afremmen op training, zo gedreven was hij”, vertelt jeugdcoach Stephane Stassin van de U15. “Hij schopte het meestal tot aanvoerder en kon alles aan op de linkerflank. Het leverde hem zelf selecties bij de jonge Duivels op.”

Nederlagen zijn de belangrijkste leermomenten

Tijdens zijn jeugdopleiding trok de huidige Europese en vice-wereldkampioen tijdrijden voor drie seizoenen naar PSV. In 2014 keerde hij terug om zijn voetbaltraject bij Anderlecht voort te zetten, maar door omstandigheden hield hij er destijds mee op. “Ik fietste ook graag en plots was het plezier in het voetbal weg. Uiteindelijk moet je kiezen voor wat je het meeste voldoening geeft. En met het wielrennen maakte ik nu duidelijk de juiste keuze.”

Remco Evenepoel sprak de U14 en U15 toe met een enorm wijze tips. “Als voetballer én nu ook als wielrenner beleefde ik veel plezier aan overwinningen. Je wordt opgehemeld, iedereen vindt jou plots de beste. Maar het belangrijkste is verliezen! Want uit een nederlaag kan je de beste lessen trekken. Op die momenten leer je wat winnen is.” Hij had het ook over doorzettingsvermogen, pijn durven hebben om beter te worden en het helpen van een ploegmaat, ongeacht hoe goed je jezelf ook voelt.

En plots dook ook Yari Verschaeren op…

Op het einde van de voordracht hadden enkele jongeren interessante vragen voor het grote wielertalent. Iedereen was duidelijk onder de indruk, vooral toen ook nog eens Yari Verschaeren de zaal binnenkwam. “Mijn eerste trainingsdag bij Anderlecht, was ook de eerste dag van Yari Verschaeren bij Anderlecht. Daar is onze vriendschap gegroeid.”

Coach Roel Clement herinnert zich die dag nog heel goed. “Maar wat me vooral is bijgebleven, is dat deze Purple Talents ook op de trainingen op school altijd bij de eersten op het veld stond, altijd met de volle goesting.”

Als aandenken aan zijn bezoek aan de RSCA Belfius Academy schonk Yari Verschaeren nog een shirt met rugnummer 1 aan de wielrenner. “We mogen trots zijn op zijn overwinningen, zijn Europese en Wereldtitels. Hij wordt volgens mij absoluut de nummer 1 van de wereld”, glimlacht Verschaeren.

Lees verder