Voetballen tijdens de mobilisatie

In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzonder momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.

We beleven rare tijden. De meeste mensen blijven thuis om tegen een onzichtbaar virus te strijden. Houden zo! De voetbalwereld is helemaal verstoord. We laven ons aan mooie en minder herinneringen. Dat ontdekken jullie elke dag op onze mediakanalen.

De voetbalwereld is al enkele keren verstoord geweest. Vooral in tijden van oorlog. Door de mobilisatie in 1939 werd er 2 seizoenen niet (officieel) gevoetbald. Geen competitie tussen 1939 en 1941. Aanvankelijk speelde RSC Anderlecht alleen vriendschappelijke wedstrijden maar in 1939 organiseerde de Belgische voetbalbond de beker Leysen, genoemd naar de Voorzitter van Union Sint-Gillis. De nieuwe competitie kende geen stijgers of dalers. Op 5 mei 1940, 5 dagen voor de Duitse invasie, werden de laatste wedstrijden gespeeld. Omdat een nationale competitie onmogelijk was, werden provinciale competities georganiseerd omdat, gezien de kortere afstanden, de organisatie van wedstrijden minder gevaarlijk waren. In de provincie Brabant trok RSCA aan het langste eind. Na een felle strijd met Racing Brussel, won RSC Anderlecht de titel in Brabant na 22 wedstrijden.

Lees verder