"Vertrouwen in de groep die er nu staat"

Coach Hein Vanhaezebrouck hield zijn traditionele voorbeschouwende persconferentie voor het weekend, maar in de perszaal van het oefencomplex in Neerpede werd toch vooral gesproken over de afgelopen wintermercato.

"Er is niet veel gebeurd, dus kan ik ook niet veel zeggen over de transferperiode", opende Vanhaezebrouck met een knipoog. "We hadden andere plannen en interessante pistes, en we moesten sowieso iéts doen. We lieten twee centrumspitsen vertrekken, zagen Onyekuru uitvallen en Hanni alsnog vertrekken. Ik denk dat we er geen goeie periode op hebben zitten, maar blijkbaar hadden we nog minder mogelijkheden dan ik oorspronkelijk al dacht."

Vanhaezebrouck toont zich desondanks optimistisch over de huidige spelersgroep. "Ik denk dat Herman Van Holsbeeck er alles aan gedaan heeft om de dossiers te realiseren waarmee we bezig waren, maar het was heel moeilijk. Voor iedereen. Ik ben hier als coach en ga werken met de groep die er is, en ik heb ook vertrouwen in hen. De groep blijft gemotiveerd en we hebben de afgelopen week al hard en goed gewerkt. Het positieve gevolg is dat de jongeren nog meer gaan kunnen doorstromen en dat zij zich mogelijk ook kunnen tonen, maar de verkoop van de club kwam op een nefast moment in het seizoen en maakte alles alleen maar moeilijker wat transfers betreft. Niet alles is negatief. De jongeren zullen nu meer kansen krijgen en kunnen groeien. Abdoul Danté zal zeker in de A-kern blijven en krijgt mogelijk nog speelgelegenheid, want we zitten niet al te dik in de verdediging. Albert Sambi Lokonga heeft ook al goeie dingen getoond, net als Francis Amuzu."

Met Ryota Morioka en Lazar Markovic werden in het slot van de transferperiode wel nog twee nieuwe namen toegevoegd aan de paars-witte spelerslijst. "Morioka is een ander type speler dan Hanni. Die kon diep spelen en infiltreerde makkelijk, terwijl Morioka misschien in het spel zelf iets sterker is. Hij zal zich moeten aanpassen aan de situatie bij RSCA en aan de nieuwe ploegmaats en zal dus wel een klein beetje tijd nodig hebben, maar hij is wel meteen inzetbaar. Bij Markovic liggen de kaarten iets anders. Ik denk dat we zeker op vier tot zes weken moeten rekenen eer hij volledig fit zal zijn, want hij kwam dit seizoen bijna niet in actie bij Liverpool. Hij kampt met een grote conditionele achterstand. Tijdens de fysieke tests zagen we dat er nog wat werk is. Hij kan op verschillende posities spelen, maar eerst moeten we hem fit krijgen."

Nu de transferperiode officieel afgelopen is, kan de coach een inschatting maken over hoe de rest van het seizoen zal verlopen, en ook de competitiewedstrijd van dit weekend tegen KV Mechelen kwam dan toch nog heel even ter sprake. "Met Hanni en Onyekuru valt het grootste deel van onze doelpuntenproductie weg. Als er niks gebeurt en we bijna niks kunnen doen op de transfermarkt, dan kan je ons niet als favoriet voor de titel zien. Maar we zullen er wel het maximum proberen uithalen en zoveel mogelijk te winnen. Als de concurrentie dan steken laat vallen, dan kan je met zo’n jonge ploeg ook wel bovenaan eindigen. Club Brugge en Charleroi spelen tegen elkaar, dus wij kunnen een goede zaak doen dit weekend. Op verplaatsing pakten we dit seizoen  trouwens al één punt meer dan Club Brugge, helaas lieten we thuis al dertien punten meer liggen dan hen. Dat ligt mee aan de steun van het publiek in Brugge. Ik hoop dat onze supporters de situatie begrijpen en zullen proberen om onze spelers te steunen, ook op de moeilijke momenten. KV Mechelen staat onderin en heeft nog een moeilijk programma voor zich, dus het zal zeker geen simpele opdracht worden. Een rode lantaarn wil altijd punten pakken. Club verloor ook bijna op het veld van Eupen toen die nog laatste stonden. Dat het bij Club Brugge nu iets minder draait? Daar ga ik me niet over uitlaten, dat ze hun problemen zelf oplossen (lacht)."