Portret van Roger Vanden Stock, Anderlechtenaar in hart en nieren

Roger Vanden Stock werd geboren op 13 augustus 1942 als zoon van Constant Vanden Stock en Claire De Mey. Toen al stond in de sterren geschreven dat hij paars-wit bloed door de aderen had stromen, want hoewel vader Constant Vanden Stock op dat ogenblik zelf nog voor Union Saint-Gilloise voetbalde, was hij wel degelijk een jeugdproduct van RSCA. Nadat Constant Vanden Stock bij La Forestoise, de Belgische voetbalbond en zelfs een seizoen bij Club Brugge verschillende functies opnam, trad hij in 1969 toe tot het bestuur van Paars-Wit. In 1971 zou hij er officieel voorzitter worden. Een jaar later volgde Roger Vanden Stock in de voetsporen van zijn vader door secretaris-generaal van RSCA te worden en zo zijn eerste officiële functie bij de club op te nemen.

Inmiddels bleef de inzet van Roger Vanden Stock niet beperkt tot het Astridpark. In 1982 al trad hij toe tot het organisatiecomité van de clubs van de UEFA, waar hij later mee aan de basis zou gaan liggen van de vernieuwde Europese competitieformules van de UEFA Cup en de Champions League. In 1986 werd Roger Vanden Stock benoemd tot voorzitter van de Profliga –  een functie die hij aanvankelijk negen jaar zou vervullen en opnieuw zou opnemen tussen 2015 en februari 2018 – en als vicevoorzitter van de ‘Casa Hogar’ riep hij in 1986 samen met de bondsleiders en de Rode Duivels het hulpprogramma in het leven dat weeskinderen in het Mexicaanse Toluca een beter leven wil bezorgen. Drie jaar later, in 1989, werd hij tevens vicevoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Tot 2007 bleef hij vicevoorzitter, inmiddels is hij ook erelid van de KBVB. Sinds 2009 is Roger Vanden Stock ook lid van de European Sports Academy, een initiatief van Jacques Borlée dat ijvert om meer en betere sportinfrastructuur voor topsporters.

In 1996 werd Roger Vanden Stock officieel voorzitter van Royal Sporting Club Anderlecht, terwijl zijn vader Constant een stap opzij zette en de titel van erevoorzitter kreeg. Roger Vanden Stock werd daarmee niet enkel de vijfde voorzitter in de clubgeschiedenis van Paars-Wit, maar meteen ook de eerste RSCA-voorzitter die zelf niet voor de eerste ploeg uitkwam. Twintig seizoenen later oogt de balans echter wel erg mooi: met tien titels veroverde Roger Vanden Stock exact even veel keer de landstitel als zijn vader, terwijl hij daarnaast ook negen Belgische Supercups en één Beker van België aan zijn palmares mocht toevoegen.

Misschien wel nog belangrijk dan zijn verwezenlijkingen als voorzitter, is het maatschappelijke engagement dat Roger Vanden Stock aan de dag legt. Hij is immers de eerste sportleider die zich structureel inzet om de minder bedeelde medemensen te steunen. Zo stichtte hij in 2011, samen met onder meer zijn vrouw Kiki, de ‘RSCA Foundation Constant Vanden Stock’. Die organisatie steunt een groot aantal Belgische (en tweetalige) initiatieven die het leven van mensen en gemeenschappen in nood moeten verlichten, zoals bijvoorbeeld het voetbalstudieproject dat schoolverzuim in de Brusselse gemeenten tegengaat door hen voetbaltrainingen aan te bieden op woensdagnamiddag. Naast zijn werk voor de Foundation zette Vanden Stock zich ook in voor onder meer de bouw van een blindentribune en een tribune voor mensen met een beperkte mobiliteit in het stadion, en logistieke en financiële ondersteuning van het kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

Na 22 jaar voorzitterschap onder Roger Vanden Stock, en 46 jaar na zijn officiële aankomst binnen de club, komt er nu dus een einde aan een tijdperk van bijna een halve eeuw waarin de club ongelooflijk mooie momenten heeft gekend. Roger Vanden Stock heeft de nalatenschap van zijn vader met verve vervuld, en kan nu met de nodige trots de fakkel doorgeven aan Marc Coucke. Een heel nieuwe periode kondigt zich aan, maar de impact van Roger Vanden Stock – en bij uitbreiding die van zijn vader – zal nog lang doorklinken in een stadion dat volledig terecht hun naam draagt.