Marc Coucke: Portret van de nieuwe RSCA-man

Eergisteren, woensdag 20 december, werd het nieuws officieel dat Marc Coucke de nieuwe eigenaar van RSC Anderlecht zal worden. Het bod en de bijhorende visie van de 52-jarige Coucke werd door de huidige Raad van Bestuur als beste scenario voor Paars-Wit gekozen. Maar wie is nu net de nieuwe sterke man van RSCA? Wij maakten alvast een portret op van hem!

Marc Coucke werd op op 27 januari 1965 geboren in Gent, de stad waar hij later ook zijn diploma's Farmacie en Bedrijfsbeheer zou behalen. Op 22-jarige leeftijd legde hij de basis van zijn zakensucces door samen met zijn studiegenoot Yvan Vindevogel Omega Pharma op te richten, het bedrijf waarmee hij later de nodige bekendheid zou verwerven. Door zijn harde werk en tomeloze inzet –  in de beginjaren zou Coucke zelf van deur tot deur gaan bij apothekers om zijn producten te verkopen –  groeit het bedrijf uit tot een succesvolle onderneming. In 2002 wordt Omega Pharma zelfs uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar.

In 2005 maakte Coucke de overstap naar de sportwereld. Met Omega Pharma en andere merken van het bedrijf sponsorde hij tussen 2005 en 2016 de Belgische wielerploegen Lotto en Quick-Step. In 2013 volgt ook de grote sprong richting het voetbal. Op het einde van de vorige eeuw was hij met Omega Pharma al eens hoofdsponsor van KV Oostende, maar in 2013 wordt Coucke ook zelf hoofdaandeelhouder en voorzitter van de Raad van Bestuur van de kustploeg, om het jaar nadien ook officieel voorzitter van de club te worden. Ook bij het Franse Lille OSC en basketbalclub Castors Braine stapte hij in het verhaal als sponsor. Daarnaast heeft Coucke ook oog voor cultuur en ontspanning, want hij investeerde intussen ook onder meer in Durbuy Aventure, Pairi Daiza, SnowWorld en Volta Ventures, dat jonge ondernemers in de technologiewereld wil steunen.

Kortom, met Marc Coucke krijgt RSC Anderlecht er een extreem gedreven en gepassioneerde zakenman bij aan boord. De hele paars-witte familie kijkt dan ook al enthousiast uit naar de samenwerking. Welkom, Marc!

Lees verder