"Ik voelde de ambitie van de club in dit project"

Deze woensdag 23 maart werd Johan Walem officieel voorgesteld aan de pers. Hij zal vanaf het seizoen 2021 - 2022 de post van T1 van de RSCA Women overnemen van Patrick Wachel. Met zijn komst zet RSCA haar ambities op het vlak van vrouwenvoetbal nog eens in de verf: Best of Belgium zijn, en nieuwe stappen zetten op het Europese toneel. Bovendien wil Sporting ook blijven inzetten op More Girls in Football: meer meisjes aan het voetballen krijgen.

Johan Walem volgt Patrick Wachel op aan het hoofd van de RSCA Women. "Het is een belangrijke stap voor mij om terug te komen naar Sporting. Deze club heeft me alles gegeven tijdens mijn carrière als speler. En ook mijn eerste stappen als trainer heb ik hier gezet bij de U21. Toen de club me vroeg om nu de damesploeg onder mijn hoede te nemen, was ik meteen enthousiast. Het vrouwenvoetbal evolueert heel erg in België. De club heeft me getoond wat de ambities zijn, waar ze wil verbeteren, op welke projecten ze wil inzetten. Die ambities deel ik absoluut. Ik hou ervan om spelers - nu speelsters - te helpen ontwikkelen en nieuwe stappen te laten zetten. Het is dus met veel enthousiasme dat ik de rol van Patrick Wachel overneem, die ik wil feliciteren met het werk dat hij hier heeft geleverd."

"Een project dat me op het lijf is geschreven."

Het project van de club met de RSCA Women kon de toekomstige T1 erg charmeren. "Er is altijd ruimte voor verbetering. De ambitie van de club is dan ook om nieuwe stappen te zetten. Het project sprak me erg aan, ik heb dan ook geen seconde getwijfeld. Het is het goede project op het juiste moment. Het vrouwenvoetbal kan nog groeien, en daar willen we dan ook voortrekker in zijn. Ik heb in het verleden met jongeren gewerkt, en daar hebben we dezelfde doelen bereikt. Nu zal het met dames zijn. Het is een mooie uitdaging. De overgang van mannen- naar vrouwenvoetbal neem ik met veel plezier. Zeker in een club als Anderlecht met zulke ambities."

"Een persoonlijke evolutie."

Johan Walem kijkt met veel bewondering naar de evolutie van het vrouwenvoetbal. "Het is opmerkelijk om de exponentiële groei van de afgelopen jaren te zien. Het vrouwenvoetbal wordt steeds populairder. Bovendien worden er ook meer wedstrijden live uitgezonden, is er meer mediatisering rond de EK's en WK's... Het vrouwenvoetbal evolueert sterk, en dat spreekt me aan. Het is niet meer hetzelfde als vier jaar geleden. Maar er zijn nog stappen te zetten, en die gaan we samen proberen te zetten. Ik heb 13 jaar ervaring als coach in verschillende clubs. Maar het spreekt voor zich dat ik me zal moeten aanpassen. Dat zal ook een persoonlijke evolutie betekenen, elke ervaring is verrijkend."

Lees verder

Deze 20 spelers stappen morgen op de bus richting Charleroi. COYM

Deze 20 spelers stappen morgen op de bus richting Charleroi. COYM