"Ik speel het liefst nog 10 keer tegen Brugge"

Twee dagen voor de belangrijke wedstrijd tegen Club Brugge blikte Vincent Kompany terug op de week aan voorbereidingen. Met Josh Cullen die terugkeert uit schorsing heeft de coach, die de dag voor de wedstrijd 35 jaar wordt, een volledige kern ter beschikking.

Kompany blijft rustig na de twee goede prestaties van de afgelopen weken. “Ik mag niet euforisch doen wanneer het goed gaat, noch al te dramatisch wanneer het slecht gaat. We moeten sereen blijven. We hebben een goed resultaat gehaald tegen Antwerp omdat we onze energie op het juiste moment de vrije loop hebben gelaten. Ik ben een jonge trainer, maar het is niet moeilijk om de prioriteiten van deze week te zien. Je moet een duidelijk idee hebben voor de match, en dat goed proberen over te brengen. Daarnaast moeten de spelers een goed ritme hebben, met vertrouwen spelen en 90 minuten intensiteit brengen.”

35 jongens die progressie boeken

Hoewel de ploeg de voorbije twee weken dezelfde was, heeft de coach geen type-elftal. “Als we zondag met 11 andere jongens moeten spelen, zou ik vertrouwen hebben in hen. We steken veel energie in de volledige kern. Alle spelers hebben dezelfde informatie, weten even veel. We trainen niet met een A- en een B-elftal. We hebben 35 spelers die elke dag op dezelfde manier gestimuleerd worden. De hele groep boekt vorderingen. Ze zijn jongen, ze leren bij, ze spelen. Mijn rol is om hun progressie te versnellen.

Door het grote fysieke verschil met de tegenstander van zondag, verwacht de coach een intense wedstrijd. “Brugge speelt graag met de lange bal, wat logisch is met het profiel van hun spelers. Maar dat maken we het hele seizoen al mee. We hebben de tweede beste defensie. Het is dus geen kwestie van grootte. Het is een kwestie van overtal, en van intensiteit. Als iedereen werkt en juist staat, is er geen reden om bang te zijn van het fysieke verschil. Wanneer we punten hebben verloren kwam dat niet door onze grootte, wel door een gebrek aan efficiëntie.

Coach Kompany is de heenwedstrijd niet vergeten. “Die wedstrijd is altijd ergens in mijn achterhoofd blijven hangen. Er zijn geen wedstrijden waar ik meer van geniet dan om een ploeg tegen te komen die ons heeft geklopt. Ik was altijd zo als speler, en zal zo blijven als coach. Ik speel nog liefst tien keer na elkaar tegen Brugge, omdat ik weet dat we progressie zullen boeken. Vandaag kunnen we de balans nog niet opmaken, daarvoor moeten we wachten op zondag. Het is hoe dan ook een speciale wedstrijd, zeker voor de supporters. We zullen ervoor zorgen dat we met veel energie aan de aftrap staan.”

Lees verder