Drukke week voor Anderlecht-internationals

Vorige week stonden er heel wat interlands op het programma. Vriendschappelijk, Nations League en de voorronde van het EK voor beloften: overal kwam paars bloed in actie. Een overzicht.

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday nieuwsbrief van vrijdag 16 oktober.
    Schrijf je in.

Maar liefst 8 spelers die ooit voor de hoofdmacht van RSCA uitkwamen, kregen een oproepingsbrief in de bus. Voor één van hen, Hendrik Van Crombrugge, was het een wel heel speciale week. Zo werd hij vader van Gabriël – proficiat, Hendrik! – en mocht hij zijn debuut maken in de wedstrijd tegen Ivoorkust. Ook debuterend tegen de Ivorianen: voormalige Sporting-boys Alexis Saelemaekers en Sebastiaan Bornauw. Met Yari Verschaeren viel tijdens de tweede helft nog een Anderlechtspeler in. Starters Leander Dendoncker en Jeremy Doku, nu actief bij Wolverhampton en Rennes, maakten het paars-wit getinte team compleet.

Doku kreeg ook minuten in de Nations League wedstrijden tegen Engeland en IJsland en ook Verschaeren mocht tegen de three Lions minuten maken. Toch waren twee andere Neerpede-boys de uitblinkers. Youri Tielemans stond twee keer 90 minuten tussen de lijnen, Romelu Lukaku scoorde maar liefst drie keer over de twee duels gespreid. Bovendien was hij tegen IJsland voor het eerst aanvoerder! Tot slot geven we mee dat ook Dennis Praet geselecteerd werd. De voormalige Gouden Schoen kreeg echter geen minuten van bondscoach Roberto Martinez.

De paarse toekomst van de Duivels

Na zijn debuut bij de hoofdmacht keerde Sebastiaan Bornauw terug naar de Nationale beloften. Hij vond er met Albert Sambi Lokonga, Hannes Delcroix, Antoine Colassin, Marco Kana en Francis Amuzu heel wat jongens van paars-wit terug. En ook Mike Trésor Ndayishimiye en Wout Faes liepen ooit op de oefenvelden van Neerpede rond. Als de Rode Duivels nu al niet paars-wit getint zijn, zullen ze dat in de toekomst zeker zijn.

De beloften zullen met gemengde gevoelens terugkijken naar hun interlandbreak. Een ruime 5-0 overwinning tegen Wales, met onder andere twee doelpunten van Sambi Lokonga, zette de jonge Duivels in een perfecte uitgangspositie om zich te kwalificeren voor het EK. Een 1-0 verlies tegen Moldavië zorgde er echter voor dat die positie uit handen werd gegeven, zeker omdat concurrent Duitsland wel wist te winnen dankzij een doelpunt van … Anderlechtspits Lukas Nmecha!

Het buitenland

Ook buiten België kwamen heel wat Anderlechtspelers in actie. Over Lukas Nmecha hebben we het al gehad, de andere Brusselaars hadden minder succes. Zo speelde Zuid-Afrikaan Percy Tau 90 minuten in het treffen met Zambia (1-2 verlies). Bogdan Mykhaylichenko stond dan weer in de basis toen Oekraïne met zware 7-1 cijfers onderuit ging tegen Frankrijk. U21-speler Edik Daskevics kwam tot slot twee keer in actie voor de beloften van Letland. Ook zij verloren, tegen Bulgarije en Rusland, met respectievelijk 1-0 en 1-4.