De « Sniper »

In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzonder momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.

Een zuivere spits. Deze drie eenvoudige woorden dekken de lading. Erwin Vandenbergh was een geniale aanvaller. Hij stond altijd waar hij moest staan. Het moet gezegd: Vandenbergh werd ook magistraal bediend door Franky Vercauteren wiens haarscherpe voorzetten volmaakt afgewerkt werden door de man uit Ramsel. Erwin Vandenbergh werd al vlug opgemerkt door de clubs uit de elite. Hij kon naar Beveren, Diest en Lokeren maar hij koos voor het nabijgelegen Lierse SK, de club waar hij van kinds af voor supporterde. Het ging snel. Na 6 maanden bij de reserven raakte zijn carrière in een stroomversnelling. De jonge Vandenbergh werd de grondlegger van de steile opgang van Lierse.

Zijn eerste A cap verwierf hij op 19 december 1979 toen de Rode Duivels met 1-3 in Glasgow wonnen van Shotland. Dat seizoen werd Erwin Vandenbergh Nationaal en Europees topschutter met 39 doelpunten. Juventus, Napels, Hamburg en Bayern München hengelden naar zijn diensten. Ook de daaropvolgende jaren werd hij topschutter en in 1981 won hij de Gouden Schoen. In de openingsmatch van het WK 1982 in Spanje scoort hij het enige doelpunten tegen wereldkampioen Argentinië met Maradona in Camp Nou in Barcelona. Een legendarisch doelpunt.

Ten gevolge van al dat succes moest Lierse SK zijn schutter naar Anderlecht laten gaan voor 60 miljoen Belgische Frank (1,5 miljoen euro), een fortuin destijds. RSCA kocht dat seizoen ook Alex Czerniatynski. De samenwerking tussen beide verliep aanvankelijk stroef. Erwin Vandenbergh kon niet gedijen in het veeleisende “Ivic Systeem”. Toen de Kroaat 3 maanden later ontslagen werd, slaakte Erwin Vandenbergh een zucht van verlichting. Onder de nieuwe coach, Paul Van Himst, vlotte het onmiddellijk. Hij werd dat seizoen topschutter in de Nationale competitie.

Met de volgende trainer rezen er opnieuw problemen. De sluipschutter vond dat er te defensief gevoetbald werd onder coach Arie Haan. Hij kwam minder aan scoren toe hoewel hij nog 27 doelpunten nette onder de Nederlander. Wanneer Haan hem voor de meeste Europa Cup-wedstrijden buiten de selectie liet stond zijn besluit vast: hij besloot ter vertrekken ondanks het feit dat hij nog één seizoen onder contract stond. Na het WK van 1986 vertrok hij naar het Franse Rijsel dat getraind werd door RSC Anderlecht coryfee Georges Heylens.

Dat kon de honkvaste Vandenbergh, ondanks een aanbod van FC Barcelona, nog net aan. In 1990 keerde hij terug naar België waar hij nog voor AA Gent en RWDM voetbalde. Daar sloot hij in 1995 zijn loopbaan af. Met RSC Anderlecht werd hij tweemaal kampioen (1985 en 1986), won hij een UEFA Cup in 1983 en de Belgische Super Cup (1985). Hij werd met RSC Anderlecht tweemaal Nationaal topschutter (1983 & 1986). Erwin Vandenbergh was sluipschutter van het edele soort. Hij maakt deel uit van de beste spitsen die we ooit gehad hebben.

Lees verder