Celestine Babayaro, Nigeriaanse balkunstenaar

André Denul, voormalig Anderlechtspeler en intussen makelaar, bracht hem in 1994 naar Brussel. Celestine Babayaro (29/08/78) was 16. Hij werd in 1995 onmiddellijk kampioen. Babayaro werd dat jaar en het daaropvolgend jaar verkozen tot jonge belofte van het jaar en in 1996 won hij ook nog de Ebbenhouten schoen, de trofee voor de beste Afrikaanse voetballer van het jaar in België.

Celestine Babayaro was een complete voetballer. Hij had werkelijk alles om te slagen. Ondanks zijn lengte (1m66) was hij sterk met het hoofd, als verdediger reduceerde hij aanvallers tot figuranten en hij rukte geregeld op. Hij maakte 11 doelpunten voor paars-wit, steevast gevolgd door zijn spectaculaire flik flak. Zijn talent bleef niet onopgemerkt in Europa en, in 1996, op de Olympische Spelen in Atlanta, behaalde hij met zijn thuisland Nigeria Olympisch goud.

Hoezeer we hem ook koesterde was zijn vertrek onafwendbaar. In 1997 was Celestine Babayaro klaar voor de volgende stap. We verkochten hem voor 2,25 miljoen pond (ruim 3 miljoen euro), destijds een recordbedrag voor een tiener, aan Chelsea FC. Hij werd, tijdens dat eerste jaar, geveld door een zware blessure maar nadien ging hij de concurrentie aan met Graeme Le Saux. Tijdens zijn zevenjarig verblijf in Londen speelde hij meer dan 200 wedstrijden voor The Blues.

Celestine Babayaro speelde 2 WK’s (1998 Frankrijk en 2002 in Japan en Zuid-Korea) en nog een Africa Cup in 2004 in Tunesië.  In 2005 vertrok hij transfervrij naar Newcastle United. Ook daar werd hij de vaste linksback. Op 10 februari 2007, twaalf uur voor een belangrijke wedstrijd tegen Liverpool, kreeg hij te horen dat zijn jongere broer David was overleden aan tuberculose. Babayaro maakte zich onsterfelijk bij staf, spelers en fans, door ene dijk van een wedstrijd te spelen.

In 2008 ging hij in de Verenigde Staten spelen, voor de Los Angeles Galaxy van David Beckham. Een avontuur dat slechts één speelhelft duurde… Celestine Babayaro is nog steeds de jongste debutant ooit in de Champions League toen hij op 23 november 1994 met RSCA debuteerde tegen Steaua Boekarest. Babayaro was exact 16 jaar en 87 dagen jong. Hij speelde slechts 37 minuten. Door jeugdige overmoed werd hij met rood van het veld gestuurd.  Celestine Babayaro is een Sporting boy.

Lees verder

Black Friday

Black Friday vandaag en dat wilt zeggen dat wij interessante kortingen geven op verschillende items in onze webshop.