Bekerexit voor Paars-Wit na tumultueuze Clasico

Voor RSC Anderlecht is het bekeravontuur vanavond in de achtste finales geëindigd. Standard kwam in het Astridpark winnen met het kleinste na wat op zijn minst een erg tumultueuze wedstrijd genoemd mag worden. Coach Hein Vanhaezebrouck roteerde wat voor deze bekeropdracht, waardoor Matz Sels, Dennis Appiah, Kara, Ivan Obradovic en Adrien Trebel terugkeerden in de basiself.

Tijdens een pittig wedstrijdbegin was het Henry Onyekuru die voor de eerste dreiging zorgde. Na iets meer dan een kwartier spelen was het echter Standard dat op voorsprong kon klimmen. Orlando Sa rondde Sels en zag zijn gekruist schot op de paal gaan, maar Carlinhos was goed gevolgd en kon de rebound tegen de netten duwen. Trebel zorgde voor een paars-witte reactie door uit te halen vanop afstand, zijn schot ging echter naast. Eén minuut later duwde Pocognoli Harbaoui tegen de grond in het zestienmetergebied, maar ref Wouters gaf geen krimp. Aan de overzijde ging de bal wél op de stip nadat Sa over het been van Trebel ging, hoewel Bruno luttele seconden voordien ongestraft onderuit gehaald werd door Edmilson. Diezelfde Edmilson joeg de strafschop echter over het doel van Sels. Een scherp aangesneden vrije trap van Trebel ging via de rug van Luyindama nog tegen de paal, waardoor het bij de rust bij 0-1 bleef.

Vroeg in de tweede helft was Sofiane Hanni dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot ging nipt naast. De wedstrijd werd nadien even stilgelegd toen een zoveelste Standardspeler neerging voor verzorging, waarop enkele paars-witte supporters voorwerpen op het terrein begonnen te gooien. Scheidsrechter Wouters stuurde iedereen naar binnen, maar na een onderbreking van vijf minuten ging de bal opnieuw aan het rollen. Harbaoui kwam na die pauze twee keer dicht bij de gelijkmaker, maar even veel keer kon hij het leer net niet binnenduwen. Een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd gingen de poppetjes opnieuw aan het dansen, het opstootje kende een triest hoogtepunt toen Standardtrainer Sa Pinto over het veld rolde en bleef foeteren richting het arbitrale korps. De Portugees werd naar de tribunes gestuurd en zag hoe RSCA vooruit drukte in de zoektocht naar de gelijkmaker. De verbazing was groot toen bleek dat er 'slechts' zes minuten toegevoegd werden aan een tweede helft die enorm vaak stillag, maar ondanks de 360 extra seconden bleven grote kansen verder uit. Voor Paars-Wit werd het zo een erg zure thuisnederlaag na een erg bewogen partij tegen de Luikse rivalen. Dit weekend maakt RSC Anderlecht de verplaatsing naar Sporting Lokeren in de Jupiler Pro League, nadien volgt nog een laatste opdracht in de UEFA Champions League op Schotse bodem tegen Celtic.

Doelpunt : 19' Carlinhos

RSCA : Matz Sels, Kara Mbodji, Uros Spajic, Ivan Obradovic, Adrien Trebel, Leander Dendoncker, Dennis Appiah (69' Sven Kums), Massimo Bruno, Henry Onyekuru, Sofiane Hanni & Hamdi Harbaoui