"De kleedkamer is een happy place"

Na zijn droomdebuut tegen Antwerp is Paul Mukairu uitgegroeid tot een vaste waarde in het team van Anderlecht. Meestal in de basis, soms via een invalbeurt, en geregeld beslissend (4 goals + 4 assists). De Nigeriaan is gelukkig in de Belgische hoofdstad, vooral door de spelersgroep waarin hij terechtkwam.

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday Newsletter van vrijdag 5 maart. Schrijf je hier in om als eerste dit soort artikels te ontvangen.

"Cercle is echt wel een goed team, dat hard werkt. Maar we mogen zeker tevreden zijn met onze prestatie", kijkt Paul Mukairu terug op de wedstrijd van afgelopen woensdag. "Enkel in de tweede helft ging onze intensiteit wat naar beneden. Al zijn dat waarschijnlijk de naweeën van die zware match tegen Standard."

Nu zondag staat met KV Mechelen alweer een nieuwe tegenstander voor de deur. De wedstrijden volgen elkaar in sneltempo op, ziet ook de Nigeriaanse winger. “We trainen iets lichter nu, maar de intensiteit blijft hoog. Daarnaast probeer ik ook op mijn zwakke punten te blijven werken. Zo blijf ik af en toe wat langer na training om met Craig Bellamy op mijn linkervoet of afwerking te oefenen. Of ga ik nog even naar de fitness. Het Belgisch voetbal is immers een pak fysieker dan het Turkse, wat extra werk in het krachthonk is voor mij dus zeker nodig. Maar het allerbelangrijkste in deze zware periode, is dat de mentaliteit binnen de groep goed blijft. En dat is zeker het geval.”

God is alles

Paul is immers gelukkig in Anderlecht, dat wordt tijdens het interview meermaals duidelijk. “The dressing room is a happy place”, zo vertelt hij. “Van de kleedkamer tot op het veld en ook daarbuiten, we zijn een familie die elkaar helpt. Laat iemand een steek vallen, dan zijn de anderen er om die op te rapen. De belangrijkste factor in dat verhaal is trouwens de coach. Van de starters tot de spelers die de selectie niet halen en de geblesseerden: hij behandelt iedereen gelijk en met respect en weet ons allemaal mee te nemen in zijn voetbalfilosofie. En als God het wil, zullen we nog mooie resultaten boeken dit seizoen.”

God is inderdaad een belangrijke aanwezige in Pauls leven. “Mijn geloof is de basis van alles. Als ik niet gebeden heb, voel ik me niet goed. Talent krijg je van God, net als de mogelijkheid om hard te werken. In de kleedkamer zijn er zeker spelers waar ik mee over mijn geloof kan praten: Sambi, Nmecha, Amuzu, Murillo, Lawrence, zelfs met Dauda, die moslim is, want we delen heel wat waarden en normen. Ik denk dat die gedeelde waarden en het respect voor elkaar ook één van de sterktes van onze kleedkamer is.”

Een sterkte die de volgende weken hopelijk resultaten zal opleveren. Met Play-Off I en een ticket voor de halve finale van de Croky Cup op zak, strijdt RSCA nog op twee fronten. Toch laat Mukairu zich niet tot grote uitspraken verleiden. “We vatten elke wedstrijd met de juiste attitude aan en als God het belieft, zullen de resultaten wel volgen”, om dat toch iets los te laten … “But next year, I want to play in Europe, my friend. Laten we er alles aan doen om ons te kwalificeren.”