"Als de trainer vraagt om je hoofd ervoor te leggen, doe ik dat… letterlijk"

Na een lange revalidatie staat Elias Cobbaut weer in de basis van Anderlecht. Dat hij zijn hoofd wil leggen om de play-offs te halen, bewees hij letterlijk met zijn snoekduik tegen Club Brugge. Haalt hij liever de samenvattingen met zo’n spectaculaire tussenkomst of met een assist? Het was maar één van de dilemma’s die we Elias voorschotelden.

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday Newsletter van vrijdag 16 april. Schrijf je hier in om als eerste dit soort artikels te ontvangen.

Linksback of centraal achterin?

"Doe maar centraal. Het is de positie waar ik het liefst speel en ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt op de kwaliteiten die nodig zijn voor een plaats in het hart van de defensie. Ik denk ook dat mijn kwaliteiten meer bij die positie passen dan op de flank."

Sergio Ramos of Virgil Van Dijk?

"Ramos. Ik ben niet echt fan van Real Madrid, maar tegen de staat van dienst van Ramos kan niemand op. Hij staat al meer dan tien jaar aan de top en speelt nog altijd met diezelfde vechtlust, daar moet je gewoon respect voor hebben."

Uitpakken met een snoekduik zoals tegen Club Brugge of een assist geven zoals tegen Sint-Truiden in de heenronde?

"Ik heb dat nog goed opgelost he (lacht). Als de trainer vraagt om er je kop voor te leggen, kan je niet beter doen dan dit… maar serieus: ik geef liever een assist. Daarmee draag je nog iets directer bij tot een overwinning. Zeker als het zo’n knappe goal is als thuis tegen Sint-Truiden deze zomer. Ik kon Percy Tau met een lange bal wegsturen in de rug van de verdediging, maar de manier waarop hij het afmaakte – die lobbal – was nog mooier. Ik had de vorige seizoenen al een paar assists gegeven bij Anderlecht, maar deze zal me toch altijd bijblijven."

Wat vind je het ergste: in je eentje moeten revalideren in de gym terwijl de andere spelers buiten trainen of een straftraining hebben met de groep op een vrije dag?

"Sowieso alleen revalideren. Een blessure wens ik niemand toe, het is het ergste wat je als profvoetballer kan overkomen. Het was echt een moeilijke periode, maanden revalideren na die enkelblessure. Pas op, nu wil ik niet elke dag een straftraining (lacht). Maar op die momenten ben je nog voetballer, hoor je bij de groep. Als geblesseerde speler, sta je op een bepaalde manier toch alleen. Ik ben dus blij dat ik opnieuw bij het team hoor en weer voetballer ben."

Mechelen of Brussel

"Nu ga ik me niet populair maken (lacht), maar mijn familie en vrienden wonen in Mechelen. Ik ben er geboren en getogen en woon er nog steeds. Dan is de keuze snel gemaakt."

Als ontspanning: Playstation of eerder klassieke spelletjes?

"Ik speelde altijd liever pingpong, pool of darts. Er zijn veel spelers bij Anderlecht die af en toe een match tegen mij spelen, vooral Hendrik Van Crombrugge. Het is pas tijdens mijn blessure en door corona dat ik de Playstation heb ontdekt, eigenlijk."

Europees voetbal met Anderlecht of het EK met de Rode Duivels?

"Oei, die had ik al zien aankomen. Mag ik geen joker inzetten? Ik kan hier echt niet tussen kiezen. Anderlecht hoort gewoon in Europa thuis en je land vertegenwoordigen op een groot tornooi is een hele eer. Maar ik kan Anderlecht alleen via sterke prestaties aan Europees voetbal helpen en alleen als ik dat doe, kan de bondscoach mij selecteren. Het een hoort dus wat bij het ander."

Op training verdedigen tegen een krachtige targetman als Nmecha of tegen een dribbelaar als Amuzu?

"Liever tegen een krachtige speler zoals Nmecha. Daarom zie ik eerder een toekomst voor mezelf als centrale verdediger dan als back. Maar noteer zeker niet de naam die ik genoemd heb, anders zal hij nog gemotiveerder zijn op training! (lacht)"

Play-Off I of Play-Off II?

"Uiteraard Play-Off I! We hebben alles in eigen handen na een intens seizoen, nu is het kwestie van de kers op de taart te zetten. We hebben al bewezen dat we STVV kunnen kloppen en zitten in een goede flow. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in. Als we het niveau van de voorbije wedstrijden halen, moet het lukken."

Lees verder