Paars-wit verliest op Antwerp en eindigt derde

Anders Dreyer

Zondag 26 mei had de slotspeeldag van de Champions’ Play-Offs van het seizoen 2023/204 in petto. Sporting trok naar de Bosuil voor zijn laatste wedstrijd, waar het moest winnen én rekenen op een gunstig resultaat op andere velden om nog hoger dan de derde plaats te kunnen eindigen. Paars-wit reisde af naar Antwerp met een gehavende selectie. Naast Majeed Ashimeru, Thorgan Hazard, Jan Vertonghen en Kasper Schmeichel, werden ook Francis Amuzu (ziek) en Killian Sardella (geblesseerd) toegevoegd aan de lijst met afwezigen. Brian Riemer, die zelf geschorst in de tribune moest plaatsnemen, bracht daarom een onuitgegeven elftal tussen de lijnen brengen met Colin Coosememans in doel, Louis Patris op rechts en Thomas Delaney op het middenveld.

De eerste kans van de wedstrijd kwam op naam van Jacob Ondrejka voor Antwerp. Daarna trok paars-wit meer en meer de wedstrijd naar zich toe, met maar liefst drie kansen voor Anders Dreyer die telkens net niet tot scoren kwam. Op het half uur kwam ook Thomas Delaney bijna tot scoren, zijn kopbal miste net het doel. Het bleef echter 0-0, en ook Antwerp kreeg daarna meer kansen. Eerst moest Colin Coosemans zich reppen op een poging van opnieuw Ondrejka, en daarna kwam Zeno Debast goed tussenbeide op een poging van George Ilenikhena. Maar de voorsprong kwam er toch voor de Brusselaars. Net voor de rust zette Kasper Dolberg Anders Dreyer op weg naar doel, en die wist de openingstreffer te maken. 0-1 aan de rust.

Na de rust dan, ging Mats Rits achter de bal staan voor een vrije trap. Zijn bal ging over. Anders Dreyer probeerde vervolgens van ver, Lammens redde. Daarna begon Antwerp te duwen. Eerst nog zonder succes, maar na een uur spelen lukte het hen wel. Paars-wit gaf de bal weg achterin en werd genadeloos afgestraft door Eliot Matazo. 1-1. Luis Vazquez en Mario Stroeykens kwamen vervolgens tussen de lijnen, en er volgden ook enkele kansen maar zonder succes. Integendeel: aan de overzijde vielen er wel doelpunten. Eerst Mahamadou Doumbia, en in de slotfase ook Michel Ange Balikwisha verdiepten de score tot 3-1.

Paars-wit eindigt zo dus derde in de eindstand. Het is zo zeker van een Europese groepsfase. Zoals het nu staat, zal paars-wit in augustus aantreden in de play-off-voorronde van de Europa League. Als het die wint, stoot het door naar de groepsfase van de Europa League, bij verlies speelt het de groepsfase van de Conference League. Mocht Borussia Dortmund de finale van de Champions League winnen tegen Real Madrid, speelt paars-wit geen Europese voorronde en treedt het sowieso aan in de groepsfase van de Europa League.