Cruciale derby-overwinning

RSCA 2-1 UNION

RSC Anderlecht versloeg Union Saint-Gilloise zondagavond met 2-1. Na een zwaarbevochten wedstrijd, waarvan een groot deel met een man minder werd gespeeld, staat paars-wit voor het eerst sinds 2018 weer bovenaan in de competitie.

De Mauves begonnen goed en zetten de Unionisten vanaf het begin onder druk. Het duurde echter 15 min voordat er sprake was van een eerste kans. Het schot van Killian Sardella werd goed geblokt door Anthony Moris maar Kasper Dolberg profiteerde van de rebound en maakte er 1-0 van. De bezoekers konden reageerden na twintig minuten, maar Cameron Puertas schoot naast. RSCA bleef de druk opvoeren, met een poging van Jan Vertonghen over het doel en een schot van dichtbij van Ludwig Augustinsson dat gered werd door Anthony Moris. Union beleefde daarna een betere periode en kreeg een uitstekende kans toen Gustaf Nilsson via de lat over kopte. Na een half uur raakte Thorgan Hazard ernstig geblesseerd en moest vervangen worden door Francis Amuzu. Toen de eerste helft ten einde liep, voorkwam Ross Sykes dat Kasper Dolberg de voorsprong verdubbelde. De stand bij rust was 1-0.

Kasper Schmeichel werd meteen na rust getest dor Puertas. De daaropvolgende uitwisselingen waren fel. Na een uur riep de VAR scheidsrechter Erik Lambrechts naar het scherm, na een onschuldig contact tussen Zeno Debast en Gustaf Nilsson. Na het bekijken van de beelden en verschillende herhalingen wees de scheidsrechter naar de penaltystip en gaf hij onze jonge centrale verdediger een tweede gele kaart. Penalty voor Union en Cameron Puertas nam de strafschop. 1-1 gelijkspel op het scorebord. Anders Dreyer en Mario Stroeykens werden niet veel later vervangen door Thomas Delaney en Federico Gattoni. Een kwartier voor tijd maakte Killian Sardella er 2-1 van toen hij z’n tegenstander versloeg en een perfecte voorzet gaf op Francis Amuzu. Ciske bracht RSCA op voorsprong. Ondanks de druk die werd uitgeoefend door Union, gaf Sporting niet op en pakten ze, met de steun van de schitterende supporters, drie belangrijke punten in de race om de titel.