Gelukkige 90ste verjaardag, Mister Michel

Michel Verschueren, de legendarische oud-manager van Royal Sporting Club Anderlecht, viert vandaag zijn 90ste verjaardag. Mister Michel kwam - na een eerdere passage als fysiektrainer - toe op Anderlecht in het najaar van 1980, en zou er aan een lang en belangrijk hoofdstuk van de club schrijven. Als manager won hij elf titels, drie bekers en de legendarische UEFA Cup van 1983. In de recentere geschiedenis was hij onder meer ook de architect achter het elftal dat in 2000 de succesvolle Champions League-campagne zou afleggen. Mister Michel is een echt clubicoon. Maar hoe goed ken jij 'De Zilveren Vos'? We blikken terug op enkele bekende en minder bekende petites histoires uit zijn carrière.

Een contract op een bierviltje

We schrijven december 1980. Michel Verschueren zit al enkele weken aan het roer bij RSC Anderlecht, wanneer hij telefoon krijgt van de manager van de Washington Diplomats. De Amerikaanse club zit in slechte papieren en doet al zijn spelers van de hand. Zo ookJuan Lozano, ex-Beerschot, die in de States was beland. Zijn vraagprijs: 24 miljoen Belgische Frank (zo'n 600 000 euro). Verschueren legt het aanbod voor aan voorzitter Constant Vanden Stock, maar die aantwoord met een 'njet'.

Vijf dagen voor het sluiten van de wintermercato neemt de ploeg uit Washington opnieuw contact op met Mister Michel. Ze beloven in te binden, en de vraagprijs voor Lozano te verlagen naar 16 miljoen euro. Maar ook op dat voorstel stuit Mister Michel op een neen bij de voorzitter. Op 24 uur voor de deadline van de transferperiode, verlagen de Diplomats de vraagprijs naar 12 miljoen.

"Verschueren, alweer jij?" zou Vanden Stock zijn telefoon beantwoord hebben wanneer Mister Michel de voorzitter het nieuwe voorstel zou hebben voorgelegd. Maar deze keer was het wel goed. Diezelfde dag nog vloog Michel Verschueren naar New York om de deal af te ronden, waar Lozano en zijn manager wachtten om de deal voor het sluiten van de transferperiode af te ronden. Daar werd het contract voor Lozano opgesteld op een bierviltje, alvorens Verschueren opnieuw richting Brussel vloog om de transfer officieel te maken. Een uur voor de deadline was Juan Lozano officieel een mauve, en de rest is geschiedenis.

Een revolutionair idee

In 1981 belt Michel Verschueren met groot enthousiasme naar Constant Vanden Stock. Hij belt vanuit Birmingham, waar hij bij Aston Villa inspiratie opdeed voor een idee dat een revolutie zou betekenen in het Belgische voetbal. Bij de Britse traditieclub zag hij het idee van de loges, stijlvolle overdekte zitplaatsen in het stadion voor een beperkt publiek.

Aan het telefoontje kwam gevolg. Mister Michel overtuigt de voorzitter van het commerciële nut van de loges, en verkoopt ze in geen tijd uit met voorafbetalingen nog voor de loges er effectief waren. Zo werd de tribune van de stadion van RSCA vernieuwd, en zette Sporting een essentiële stap in de modernisering van de club. 

Hoewel het idee oorspronkelijk uit Engeland kwam, verfijnde Verschueren het idee van de loges tot in de puntjes. Bovendien introduceerde hij ook het concept van de Business Seats, exclusieve plaatsen voor bedrijven en hun klanten. Het opende de deuren van het Astridpark voor de fine fleur van de Belgische politiek en zakenwereld.

Over smaken en kleuren

Mister Michel stopte niet bij loges en Business Seats in zijn modernisering van het stadion. Zo introduceerde hij ook haute cuisine in de beleving van een voetbalwedstrijd in de vorm van een gastronomisch restaurant: de Saint-Guidon.

Sleutelwoorden in dat nieuwe restaurant zijn verfijning en gastronomie. Getuige daarvan de Michelinster die de Saint-Guidon lang mocht dragen. De modernisering van het voetbal voltrok zich doorheen het bewind van Michel Michel dus in alle gelederen: van de zitplaatsen, tot in de keukens.

The legend also known as Mister Michel

Michel Verschueren staat bij iedereen bekend onder de bijnaam Mister Michel. Maar waar komt die naam vandaan? Het is Tomislav Ivić, coach van RSC Anderlecht van 1980 tot 1983, die hem als eerste zo noemde. De bijnaam ging Verschueren alleszins goed af toen hij ook in Europa naam voor zichzelf maakte, en samen met Paul Van Himst de UEFA Cup van 1983 binnenhaalde.

Pluisje in het Park

10 augustus 1983, een uniek moment voor iedereen met een paars-wit hart, en vooral voor Mister Michel. Op die strijkt de beste speler aller tijden, Diego Maradona, namelijk neer op Belgische bodem. Pluisje bezoekt het Astridpark op vraag van Verschueren, die Barcelona uitnodigde in de hoofdstad voor een galamatch om de nieuwe tribune in te huldigen. Eindstand 1-1, al gingen de aanwezigen vooral naar huis met het beeld van de Argentijnse voetbalgod in hun geheugen gegrift. 

Mister Michel, een vat vol verhalen en ook vandaag nog een inspiratie voor velen. De legende van paars en wit blaast vandaag 90 kaarsjes uit. Een ontzettend gelukkige verjaardag vanwege iedereen bij Royal Sporting Club Anderlecht, Mister Michel.

Lees verder