Lucas Lissens: "Blij met mijn match, ondanks de rode kaart"

Lucas Lissens tegen Oostende

Dinsdag tegen KV Oostende maakte alweer een nieuwe jongere zijn debuut. Lucas Lissens verving de geblesseerde Matt Miazga en doet exclusief voor de Matchday Newsletter zijn verhaal.

Pas de dag van de wedstrijd, zowat rond de middag, wist Lucas Lissens dat hij aan de wedstrijd zou beginnen. “De dag voordien was Miazga al twijfelachtig, maar enkele uren voor de wedstrijd hakte de coach de knoop definitief door”, vertelt de jonge verdediger. “Echt nerveus was ik niet, ik had vooral veel zin om aan die wedstrijd te beginnen.”

“Ik zat ook goed in de wedstrijd en won de meeste duels, tot het fout ging halfweg de tweede helft”, doelt de verdediger op zijn rode kaart. “De bal schiet wat ver van mijn voet, ik probeer hem te recupereren en zet een sliding in. Ik probeer mij nog in te houden en mijn voet nog terug te trekken maar de ref besliste dat het rood was. Maar ik kan mij enkel neerleggen bij de beslissing. Achteraf gezien ben ik nog tevreden over mijn debuut, maar vooral met de overwinning.”

Lissens onderschat immers het psychologisch belang van de driepunter niet. “We hadden al een paar keer een voorsprong weggegeven in de slotminuten en je weet dat KVO zal beginnen drukken. Dat we toch nog de winst binnenhaalden, geeft een boost.”

Van de U9 naar de A-ploeg

Eén van de redenen dat Lucas minder zenuwen had voor zijn debuut: RSCA probeert de kloof tussen beloften en de A-ploeg zo klein mogelijk te maken. “We trainen gelijkaardig en tijdens onze wedstrijden proberen we ook tactisch wat zaken van het eerste elftal te integreren. Daardoor wist ik wel min of meer wat ik moest doen en dat zorgt ervoor dat je je meer op je gemak voelt. In het begin was ik toch wat onder de indruk van de snelheid van uitvoering, maar na verloop van tijd ga je mee in de flow van de wedstrijd”, legt hij uit.

Het is trouwens niet bij de beloften dat Lissens voor het eerst het paars-witte shirt droeg. Al van bij de U9 speelt de verdediger uit Lennik voor RSCA, haast jaarlijks sleepte hij met zijn jeugdteam de titel in de wacht. “Maar ook de internationale toernooien blijven mooie herinneringen”, vertelt hij. “We speelden tegen topteams en haalden vaak de halve finale of zelfs de finale. Sommige van die jongens spelen nu ook in het A-team, ik denk aan Yari Verschaeren of Killian Sardella. Ook dat vergemakkelijkte mijn overstap natuurlijk.”

Binnenkort examens

De volgende maanden hoopt Lissens zich zo vaak mogelijk te manifesteren bij de A-ploeg. Minuten maken en leren van zijn medespelers zijn zijn doelen. Althans op het veld. Daarnaast studeert de verdediger immers nog, meer bepaald de richting Social Sciences aan de VUB. “Een heel interessante opleiding die in het Engels wordt gegeven, echt een meerwaarde. Ik heb ook een topsportstatuut, waardoor ik mijn examens wat kan spreiden. Dat zorgt voor enige ademruimte, maar het blijft wel een zware combinatie, zeker nu de examens voor de deur staan. Wat ik na mijn carrière met het diploma ga doen, weet ik wel nog niet. Nu ligt de focus volledig op het voetbal”, besluit hij.

Lees verder