In Memoriam Jean Dockx (1941-2002)

JEAN DOCKX WEB

Vandaag is het exact twintig jaar geleden dat clublegende Jean Dockx ons ontviel. Daarom herdenken wij hem graag met het nodige respect.

Jean Dockx belandde als speler pas op 30-jarige leeftijd bij RSC Anderlecht. Hij werd opgeleid bij KV Mechelen, de club waar hij ook doorbrak in eerste en tweede klasse, en maakte nadien ook nog vijf jaar lang furore bij Racing White. In 1971 tekende hij een contract in het Astridpark. Dockx bleef nog tot zijn 37ste voetballen en trok 214 keer het paars-witte shirt aan.

De linksachter annex verdedigende middenvelder verzamelde uiteindelijk een indrukwekkend palmares bij paars-wit. Als speler veroverde hij twee landstitels, vier keer de Beker van België, twee keer de Europacup II en één Europese Supercup.

Na zijn actieve carrière werd Dockx hoofdtrainer bij onder meer Bornem en RWDM, in 1984 keerde hij terug naar het Astridpark om er assistent-coach te worden onder Paul Van Himst. Hij zou er vijftien jaar lang die rol vervullen, tot hij in 1999 zijn kans kreeg om ook bij RSCA hoofdtrainer te worden. Na het ontslag van Arie Haan kreeg Dockx samen met Frank Vercauteren de trein opnieuw op de rails. Het bestuur wilde Dockx permanent tot T1 aanstellen, maar hij bedankte voor de eer en nam een nieuwe rol als hoofd van de scouting op zich.

Helaas overleed Dockx drie jaar later, op 15 januari 2002, onverwacht en op veel te jonge leeftijd aan een hartaderbreuk. De volledige paars-witte familie staat vandaag, exact twintig jaar na zijn overleden, dan ook even stil bij de prestaties die Dockx op en naast het veld bijgedragen heeft aan de rijke clubgeschiedenis.

Jean, we zullen je nooit vergeten.

Lees verder