"Beloftenteams in een profcompetitie zijn een grote meerwaarde voor talentontwikkeling"

Marink Reedijk

Vrijdagavond gaat de Challenger Pro League van start met het paars-witte duel tussen onze  RSCA Futures en Beerschot. Het wordt meteen de eerste wedstrijd van de Nederlander Marink Reedijk als hoofdcoach van onze beloften.

Over zijn ervaringen bij Vitesse

“Phillip Cocu en Thomas Letsch zijn twee coaches waar ik veel van geleerd heb. Phillip heeft vroeger zelf op het hoogste niveau gespeeld als voetballer. Dan leer je veel over hoe hij de dingen ziet en ervaren heeft als speler, uit zijn verhalen, wat hij belangrijk vindt … Thomas heeft dan weer een achtergrond bij de Red Bull-school en focust ook veel op het menselijke. Het was top om met hen te werken.”

Over het team

“We hebben een groep die heel gretig is en die het beste uit zichzelf wilt halen. Dan heb ik het zowel over de spelers als de staff. Onze groep is jong en op dit moment nog onervaren, maar toont veel goede wil. Dat zie je ook terug op het veld, in hoe de spelers met elkaar bezig zijn en elkaar aanspreken wanneer ze iets fout doen. Ik had op voorhand niet verwacht dat dit team al zo’n evolutie doorgemaakt zou hebben.”

Over de doelen voor dit seizoen

Voor mij is het heel simpel. Dit elftal is bedoeld om jongens klaar te stomen voor het eerste elftal. Tegelijkertijd willen we ook zo hoog mogelijk eindigen in de Challenger Pro League, al is dat van ondergeschikt belang voor mij. Ten slotte hopen we dat ook te doen met attractief voetbal, zodat ook de fans naar het stadion willen komen om de Futures te bekijken. Maar het allerbelangrijkste is dus dat een paar spelers, en liefst zoveel mogelijk, de stap kunnen zetten naar het eerste elftal zodat Brian meer keuzes heeft.”

Over de Challenger Pro League

“Bij de jeugd gaat het normaal om het ontwikkelen van je technische en tactische vaardigheden. Door dit competitieformat leren onze Futures ook hoe ze moeten omgaan met grotere, fysieke tegenstanders. In Nederland hebben we hetzelfde systeem. Daar zie je vaak dat de beloftenploegen op technisch vlak het betere team zijn, maar dat ze het moeten afleggen op bepaalde momenten in de wedstrijd. Jeugdspelers leren zo hoe ze dat soort wedstrijden moeten winnen. Dat is een grote meerwaarde voor de talentontwikkeling van toptalenten. Dat zie je ook in Nederland, waar er de laatste jaren toptalenten konden doorbreken bij Ajax en de laatste jaren ook bij PSV.”

Lees verder