"Ik kijk enorm uit naar mijn eerste wedstrijd voor een vol Lotto Park"

Brian Riemer

RSCA neemt het zondag in de eerste wedstrijd van 2023 op tegen de buren van Union Saint-Gilloise. Coach Brian Riemer staat zo voor zijn eerste wedstrijd in het eigen stadion, dat zo goed als uitverkocht is. De coach sprak vrijdagmiddag de pers toe.

De coach startte de persconferentie met een stand van zaken op het vlak van blessures. “Helaas zijn we Hannes voor een aantal weken kwijt na een onfortuinlijke blessure op training. Zeno Debast herstelt goed, maar hij heeft nog niet met de groep kunnen meetrainen. We zullen morgen beslissen of hij in aanmerking komt voor de selectie tegen Union. Sebastiano Esposito is niet matchfit door een blessure die hij enkele weken geleden al opliep.”

“Door de blessurelast beschikt de coach dus niet over al te veel opties in de defensie. “Dat is waar, maar ik weet dat we ook een aantal jonge talentvolle spelers hebben die progressie hebben geboekt. Zij wachten ook op hun kans. We hebben verschillende opties, afhankelijk ook van hoe we het team willen structureren. Als Zeno niet zou spelen, moeten we niet alleen kijken naar het verdedigende aspect maar ook naar de opbouw. Dat aspect kan ook z’n invloed hebben op onze keuzes. We hebben al met Diawara in de defensie gespeeld, we weten dat Sardella als centrale verdediger kan spelen, net zoals Sadiki. We hebben dus wel degelijk opties.”

De coach kreeg ook vragen over eventuele versterkingen tijdens deze wintermercato. “Net zoals elke club, zijn we aan het bekijken hoe we ons kunnen versterken. Ik weet dat het management samen met onze sterke scoutingscel hard aan het werk is om de juiste oplossingen te vinden. Maar we hebben ook nu verschillende opties, zowel in de verdediging als in het aanvallende compartiment. Naast Fábio Silva kan ook Benito Raman in de spits spelen, Mario Stroeykens leverde al sterke prestaties af en kan daar ook spelen. Voor mij gaat het vooral over hoe je het best het team structureert. Ik zei het al eerder: we hebben veel kwaliteit in deze groep. Nog veel onvervulde kwaliteit en talent. En in Anderlecht houden we er van om talent te laten openbloeien. Ik geloof er ook in dat Fábio nog veel potentie in zich heeft om nog belangrijker te worden voor ons.”

Coach Riemer wil uiteraard ook een halt toeroepen aan de slechte reeks onderlinge duels tegen Union. “Ik weet dat iedereen binnen Anderlecht beseft hoe belangrijk deze wedstrijd is voor onze supporters. Derby’s zijn dat altijd. Het is vooral bijzonder voor mij en de spelers omdat het onze eerste thuiswedstrijd is sinds onze herstart, dus ook sinds ik en Jesper Fredberg hier zijn toegekomen. Ik kijk er echt enorm naar uit om te tonen waar we voor staan, en dat in een volgepakt stadion. Ik heb al prachtige dingen gehoord over de sfeer hier, over hoe geweldig de supporters kunnen zijn. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat de supporters een cruciale rol kunnen spelen in onze zoektocht naar succes, zondag en op lange termijn.”

“Dus voor ons draait het daar vooral om: onze supporters tonen wie we zijn en wat we kunnen doen. Bij een club als Anderlecht, is het altijd een beter idee om te focussen op onszelf en wie we zijn, in plaats van op de tegenstander.”

Lees verder