Paul Van Himst & Jean Thissen about the Classico

De hattrick van Sofiane Hanni in 2018 of de hattrick van Tomasz Radzinski, die de grootste zege van paars-wit aan de oevers van de Maas bezegelde (0-6) in 1999; de penalty die Silvio Proto in 2010 stopte en die resulteerde in een 0-4 op Sclessin... Memorabele Clasico's, er zijn er op iets meer dan een eeuw tijd tientallen gespeeld. Paul Van Himst en Jean Thissen hebben er heel wat gespeeld en roepen herinneringen op. "Uitzonderlijke wedstrijden, Europacupwaardig”, leggen ze uit...

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday nieuwsbrief van vrijdag 26 februari.
    Schrijf je hier in om als eerste dit soort artikels te ontvangen.

Paul Van Himst: "Anderlecht-Standard, dat is zoals een Europacupwedstrijd"

Paul Van Himst speelde van 1959 tot 1975 in het Astridpark. "In die tijd deed Brugge nog niet mee", zegt de beste Belgische speler van de 20ste eeuw. "Elke confrontatie tussen de Brusselaars en de Walen uit Luik was dus het cruciale moment van het jaar. Deze wedstrijden leken op Europacupduels, zowel de voorbereiding, op het veld als op de tribunes.”

Clasicos, Paul Van Himst betwistte er heel wat. "Het is moeilijk om er maar één te kiezen... Ik denk spontaan terug aan de Belgische bekerfinales. In 1965, wonnen we met 3-2 na verlengingen. Ik heb toen twee doelpunten gemaakt. Het jaar daarop verloren we diezelfde finale met 0-1... Wat het kampioenschap betreft, zal ik nooit onze 4-0 thuisoverwinning uit 1968 vergeten. Ik gaf eerst Pierre Hanon de assist voor de openingstreffer. Vijf minuten later scoorde ik twee doelpunten, waaronder een prachtige vrije trap. In de tweede helft maakte ik mijn derde goal, de laatste van de wedstrijd.” Aan het einde van dit seizoen behaalde Anderlecht zijn vijfde titel op rij, een record dat nog altijd rechtstaat.

"Daarna hadden we een mindere periode. Standard wist ons een beetje te overtreffen, met drie titels op een rij. Maar onmiddellijk daarna herstelden we het evenwicht."

In totaal scoorde Polle tien doelpunten tegen Standard. "Ik had graag meer gescoord, maar de verdediging van de Rouches was erg sterk. Er was een Luxemburger bij Standard (Louis Pilot, nvdr.). Hij tackelde me altijd heel zwaar. Daarna hielp hij me overeind en bood hij me zijn excuses aan. Het irriteerde me een beetje, maar dat hoorde bij het spel", besluit Paul Van Himst met een glimlach.

Jean Thissen: "Het hele stadion schreeuwde naar me"

Verdediger Jean Thissen heeft exact 20 clasicos gespeeld ... voor beide teams. Hij speelde van 1965 tot 1974 voor Standard, en ging in 1975 naar Brussel (tot 1979). "Ik verliet Standard net toen de ploeg uit elkaar begon te vallen en Anderlecht Europese perspectieven bood, die trouwens werden waargemaakt. Dat is een van de redenen waarom ik zei dat ik mijn humaniora heb gevolgd in Sclessin en naar de universiteit ging in het Astridpark."

Ook bij de Luikenaar komen er gevoelens naar boven wanneer we over de Clasico praten. "Wanneer twee grote concurrenten, en de twee grootste clubs van het land, elkaar ontmoeten, zorgt dat voor een zekere sfeer", aldus de voormalige Standard-captain. "En dat maakt elk van deze duels uitzonderlijk binnen het Belgisch kampioenschap."

Over het meest gedenkwaardige duel dat hij speelde, moet Thissen niet lang nadenken: "De eerste keer dat ik met Anderlecht terugkeerde naar Standard... "

We kunnen ons inderdaad gemakkelijk voorstellen hoe Tissen werd verwelkomd. "De hele wedstrijd lang, bij elk balcontact, schreeuwde het hele stadion naar me", herinnert de voormalige verdediger zich met een kleine grijns. "Ik moet zeggen dat het de wedstrijdomstandigheden nogal complex maakte voor mij. Maar we wonnen de Clasico met 0-1 dankzij een doelpunt van Rensenbrink”. Achteraf gezien, bekijkt Jean Thissen de situatie filosofisch. "De gespannen sfeer toont aan dat ik niet onopgemerkt was gebleven bij Standard en dat ik veel had betekend voor het publiek en voor de club."

Op zondag zal Jean Thissen geen partij kiezen voor één van de twee ploegen. "Dit zijn mijn twee clubs. Ik ben even geïnteresseerd in de resultaten van beide", concludeerde hij.

Read more