Merci Roger: Zijn laatste landstitel in 2017

Morgen zit Roger Vanden Stock voor het laatst op de tribune als voorzitter van RSCA. Vorig jaar mocht hij zijn tiende landstitel met de club vieren.

Als Paars-Wit er in de play-offs nog in slaagt om de achterstand op competitieleider Club Brugge om te buigen in een 35ste landstitel, zal die toch ook nog deels op het palmares van Roger Vanden Stock mogen bijgeschreven worden. Zijn laatste 'echte' titel behaalde hij echter vorig jaar, in het seizoen 2016-2017. Een knappe Europese campagne werd toen gecombineerd met de 34ste landstitel voor Paars-Wit.

RSCA begon aan het seizoen met de Zwitser René Weiler aan het roer, die de club na twee jaar zonder titel nog eens naar de top van het kampioenschap moest leiden. Ook de spelersgroep had heel wat transformaties ondergaan in vergelijking met de vorige seizoenen. In de voorrondes van de Champions League werd Paars-Wit uitgeschakeld door het Russische FK Rostov, maar door een dubbele zege tegen Slavia Praag geraakte het wel in de groepsfase van de Europa League. Daarin overleefde het een poule met Qabala, Saint-Étienne en Mainz, terwijl het in de eigen Jupiler Pro League bovenaan voor de eerste plaats streed met SV Zulte Waregem en Club Brugge. Op het einde van de reguliere competitie stond Paars-Wit op de eerste plaats met twee punten voorsprong op de Bruggelingen en zeven op Essevee.

Europees bleef Paars-Wit het ook goed doen. Na de groepsfase werden Zenit Sint-Petersburg en APOEL Nicosia geklopt, waardoor RSCA voor het eerst in twintig jaar - toen het eerste seizoen onder het voorzitterschap van Roger Vanden Stock - nog eens een kwartfinale van een Europese beker bereikte. Het grote Manchester United, de latere winnaar van het toernooi, werd thuis op een 1-1-gelijkspel gehouden. Op Old Trafford hadden de Mancunians verlengingen en een laat doelpunt van Marcus Rashford nodig om Paars-Wit uit te schakelen.

Nadien ging de focus opnieuw volop op de eigen competitie. Op de achtste speeldag van Play-Off I speelde Paars-Wit voor de titel in het Jan Breydelstadion van enige overgebleven titelconcurrent Club Brugge. Sofiane Hanni zorgde op vrije trap voor 1-0 en de virtuele landstitel, maar Ruud Vormer bezorgde de thuisploeg een gelijkspel waardoor de titelstrijd mathematisch nog niet helemaal voorbij was. Op de volgende en voorlaatste speeldag, die op donderdag 18 mei betwist werd, was het wel eindelijk zo ver. Op bezoek bij Sporting Charleroi bezorgde Chris Bedia Paars-Wit ogenschijnlijk nog even een kater, maar Lukasz Teodorczyk maakte gelijk en bezorgde RSCA met zijn tweede van de avond een 1-2-voorsprong. Massimo Bruno maakte bij 1-3 het feestje helemaal compleet, waardoor Paars-Wit dan toch de 34ste landstitel beet had. In het eigen Constant Vanden Stockstadion volgden duizenden fans de wedstrijden op grote schermen, zij maakten er samen met de spelers en voorzitter Roger Vanden Stock nog een feestelijke nacht van.