De Pionier

In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzondere momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.

Arsène Vaillant (13 juni 1922) is een geval apart. De man uit Saint-Hubert belandt in 1948 eerder toevallig bij Sporting Anderlecht. Hij start zijn loopbaan in 1936 bij White Star waar hij tot 1947 aanvaller is. Vervolgens voetbalt hij 1 jaar in het zaterdags amateurvoetbal waarna hij voor paars-wit komt spelen. Tijdens zijn eerste seizoen, hebben we, op een bepaald ogenblik, een aantal vervelende nederlagen achter de rug wanneer we tegen Club Luik moeten spelen. Linksback Jean Wyns is geblesseerd waardoor we met maar een enkele verdediger aan de bak moeten: Rik Matthys.

In de bus naar Rocourt beveelt coach Ernest Smith aan Arsène Vaillant om linksback te spelen. Vele ruimte voor onderhandeling is er niet. Bevel is bevel.  Na een kwartier spelen bezeert de kersverse verdediger zich aan de opstaande rand van de atletiekpiste met een zware voetblessure tot gevolg. Maar de beslissing van Smith luidt een ware tactische revolutie in. Samen met Rik Matthys wordt hij de voorloper van de moderne oprukkende, dribbelende en opbouwende vleugelback.

Arsène Vaillant scoort ook makkelijk. Op 18 februari 1948 maakt hij maar eventjes 5 goals tegen Mechelen. Hij maakt nog steeds deel uit van de 7 spelers die recordhouder zijn inzake het aantal goals in één wedstrijd.  Arsène Vaillant wordt 5 keer kampioen met RSC Anderlecht en speelt meer dan 300 wedstrijden voor onze club. Na zijn loopbaan, in 1955, wordt hij voetbalcommentator bij de Franstalige openbare omroep.  Ook daar is hij een pionier. Arsène Vaillant is een opmerkelijke figuur uit onze geschiedenis. Hij overlijdt in 2007, op 84-jarige leeftijd.

Lees verder