Zege met negen man in laatste match van Vanden Stock

RSC Anderlecht ontving Royal Antwerp FC op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Na zijn 22-jarige rijkgevulde carrière als voorzitter nam Roger Vanden Stock afscheid van zijn RSC Anderlecht. Het hele stadion werd ingezet voor een mooi eerbetoon, terwijl paars-wit icoon en Vanden Stocks lievelingsspeler Pär Zetterberg de aftrap mocht komen geven. RSCA pakte op de slotspeeldag de drie punten na doelpunten van Lukasz Teodorczyk en Silvère Ganvoula, al eindigde het de wedstrijd wel met negen.

Coach Hein Vanhaezebrouck voerde geen wijzigingen door en startte zo voor de derde speeldag op rij met dezelfde elf namen, maar na amper drie minuten stond Paars-Wit al met tien op het veld. Scheidsrechter Laforge trok een strenge rode kaart voor Leander Dendoncker na een tik op de doorgebroken Limbombe. Hairemans nam de vrije trap, Sels tikte de bal in hoekschop. Enkele minuten later verstuurde Saief vanop links een hoge voorzet naar Teodorczyk, de kopbal van de spits ging hoog over doel. Limbombe rook nadien zijn kans, maar zijn poging werd goed afgeblokt. Vervolgens haalde Owusu uit met een schot net buiten de zestien, Sels bracht opnieuw prima redding. Na 22 minuten kwam RSCA op voorsprong. Lukasz Teodorczyk versierde een vrije trap en kopte de voorzet van Trebel voorbij Bolat. Hairemans reageerde twee keer met een vrije trap, maar kon Sels niet verschalken. Owusu troefde Obradovic af in een kopbalduel, zijn poging eindigde ruim naast. Sels had vlak voor rust nog een prima parade in huis op een kopbal van Haroun, maar Limbombe volgde goed en knalde de gelijkmaker hard tegen de netten.

In de tweede helft hielden beide ploegen mekaar lange tijd in evenwicht. Grote kansen vielen er niet te noteren. In de 77ste minuut kwam de 2-1 dan toch op het scorebord. Na een fout van Siani op Morioka in de zestien wees scheidsrechter Laforge naar de stip. Het was Silvère Ganvoula die de strafschop hard tegen de netten trapte. Drie minuten later viel de tweede rode kaart van de wedstrijd voor RSCA. Ditmaal was het Adrien Trebel die bestraft werd voor zijn tackle met de voet vooruit op Limbombe. In de slotminuten haalde Pitroipa uit met een afstandsschot, Sels schroeide er zijn vuisten aan en werkte de bal in hoekschop. De laatste dreiging in de toegevoegde tijd kwam ook van Pitroipa, maar die ging hoog over doel. RSC Anderlecht eindigde de slotspeeldag zo met een 2-1-zege tegen Antwerp, dat naast in extremis naast een ticket voor Play-Off I grijpt. Volgende week trekt Paars-Wit op stage om zich ten volle voor te bereiden op de play-offs, waarin Club Brugge, Sporting Charleroi, KAA Gent, KRC Genk en Standard de tegenstanders zijn.

RSCA: Matz Sels, Dennis Appiah, Leander Dendoncker, Uros Spajic, Ivan Obradovic, Kenny Saief, Sven Kums, Adrien Trebel, Ryota Morioka (83' Josué Sá), Pieter Gerkens & Lukasz Teodorczyk (71' Silvère Ganvoula).

Goals: 22' Lukasz Teodorczyk (1-0), 43' Stallone Limbombe (1-1) & 72' Silvère Ganvoula (2-1).

⚽️ #RSCA 2-1 @royal_antwerp_fc, come on you Mauves & #merciPresident! ? #RSCA #ANDANT