Yaw Preko, onvoorspelbare spits

In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzonder momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.

Yaw Preko (8/09/74) was, in de zone van de waarheid, even onhandig als briljant. De spits was werkelijk tot alles in staat. De gemakkelijkste doelpogingen werden vakkundig de nek omgewrongen, de moeilijkste maakte hij met het grootste gemak af. Preko begon bij de jeugd van Powerlines maar vertrok al snel naar Hearts of Oak, de absolute topclub van Ghana.  Op zestienjarige leeftijd toen hij naar Anderlecht vertrok.

In 1992 debuteerde hij onder trainer Peruzovic in het eerste elftal. Hij zou dat seizoen 5 wedstrijden spelen en Olympisch brons halen met zijn land in Barcelona. 5 jaar later, 118 wedstrijden en 32 doelpunten verder, verliet hij paars-wit met 3 landstitels en 1 Belgische beker op zak. Hij ging in Turkije voetballen, bij Gaziantepspor. Zijn goede prestaties werden opgemerkt door topclub Fenerbahçe waar hij nooit kon doorbreken.

Na 1 seizoen vertrok hij naar het kleine Yozgatspor om in 2002 weer voor Gaziantep te voetballen. 2 jaar later trok hij naar hoge Noorden om even voor het Zweedse Halmstads BK te voetballen. In 2004 koos hij voor de oliedollars van het Arabische Al Ittifacq. Yaw Preko, de onvoorspelbare aanvaller, was 68 keer international.

Lees verder

Le onze des U21 contre le KV Mechelen. COYM! 🟣⚪ #ANDKVM