"We moeten nederig zijn… maar ambitieus."

Vincent Kompany blikte vandaag samen met de pers vooruit op de eerste wedstrijd van de Champions’ Play-Offs. Zondag trapt paars-wit de eerste van zes wedstrijden af, op verplaatsing bij leider Club Brugge. De coach weet nog niet of hij zal kunnen rekenen op Majeed Ashimeru. De Ghanees liep een blessure op in de oefenwedstrijd tegen KV Oostende.

De coach van paars-wit blikte eerst terug op het laatste duel tegen blauw-zwart, dat met 2-1 gewonnen werd. “Voor mij was het een verdiende zege. Zelfs al hielden we de 3 punten thuis, toch hadden we het gevoel dat we nog beter konden. Het is ook een persoonlijke uitdaging voor ons om de match wat minder te ondergaan en te tonen wat we kunnen.

“Niet beginnen rekenen”

De ploeg is al zeker van Europees voetbal volgend seizoen. Toch wil coach Kompany geen enkele match anders aanvatten. “Voor mij verandert dat niks. Ik heb al best veel meegemaakt en heb veel ervaring, maar dat is minder het geval voor mijn ploeg. Ik weet dus niet of ze met een soort comfort gaan beginnen spelen of dat het hen net positief beïnvloedt. Wat ik hen natuurlijk ga inprenten, is dat we alles moeten pakken wat we kunnen. Nooit begin ik aan een match met de gedachte “als we hier nu een puntje pakken en volgende match winnen we …”. Nooit. Elke match begin je om te winnen, dat is gewoon deel van de cultuur van RSCA.”

“Met de rug tegen de muur”

Zijn ploeg maakte met 15 op 18 een sterke indruk in de onderlinge confrontaties met de 3 tegenstanders in de Champions’ Play-Offs. Toch wil de coach wat nuance inbouwen: “We hebben hen misschien kunnen verrassen. We zijn vaak gestart aan wedstrijden met de rug tegen de muur. Misschien hebben ze ons soms wat onderschat. Dat zal volgens mij niet meer gebeuren. Maar goed, ik heb hoe dan ook geen vat op hoe de tegenstander denkt. Ik heb enkel controle over onze eigen aanpak. Het voornaamste is dat we onszelf zeker niet in de favorietenrol wentelen. Dat zou misplaatst zijn. We zijn wél een ambitieuze ploeg, met honger. Uiteindelijk is er maar één waarheid: die vind je op het veld.”

“Nederig zijn, maar ook ambitieus”

De T1 had het ook over de ambities van paars-wit. “We moeten één iets onthouden van dit seizoen: Brugge was met voorsprong de beste ploeg. Ze domineren vandaag. RSCA heeft een rijke geschiedenis, maar we moeten nederig zijn. Dat betekent ook niet dat we niet ambitieus mogen zijn. We moeten nederig zijn omdat we niet de sterksten zijn en ambitieus omdat we zo onze plaats bovenaan opnieuw gaan innemen. Allerbelangrijkst is de concentratie voor die volgende match. En blijven progressie maken, zoals we al heel het seizoen gedaan hebben.

Lees verder