"Voor nog meer transparantie zorgen in het voetbal"

Michael Verschueren, bestuurslid van RSCA, helpt bij de Europese clubassociatie ECA mee de financiële spelregels voor voetbalclubs te bewaken. Een ingewikkelde materie waar heel wat bij komt kijken, zeker nu er alsmaar meer geld omgaat in de wereld van het voetbal. Verschueren geeft dan ook graag een extra woordje uitleg bij de maatregels die vanuit de ECA opgelegd (zullen) worden.

Michael Verschueren is binnen de ECA voorzitter van de werkgroep financiën. Dat betekent dat hij mee nauw toeziet op de naleving van de Financial Fair Play-regels, wat in grote lijnen inhoudt dat clubs over een periode van drie seizoenen tijd maximaal 30 miljoen euro meer mogen uitgeven dan wat ze via hun dagelijkse werking binnenhalen als ze een licentie willen krijgen voor de Europa League of de Champions League. Vanaf volgend seizoen worden die regels verder aangescherpt.

"Vanaf volgend seizoen tot 2021 haalt de UEFA 3,25 miljard euro aan inkomsten op uit het Europees voetbal, dat is bijna 1 miljard euro meer dan in de drie seizoenen daarvoor", legt Verschueren uit. "Ook de clubs zullen daardoor meer kunnen verdienen in de Europese competities. Door die inkomstenlawine moet de transparantie verbeteren en moeten de regels op één lijn gezet worden voor iedereen. De bedoeling is nu om clubs nog meer aan te sporen tot gezond financieel beheer en ze stressbestendiger te maken voor de mindere jaren op sportief vlak. De regels moeten wel evenwichtig blijven, zodat voetbal aantrekkelijk blijft voor externe investeerders. Het kan niet de bedoeling zijn dat er geen ruimte meer is voor kapitaalsinjecties van buiten het voetbal. Meer transparantie zal ook helpen om overnames vlotter te laten verlopen, omdat de boekhoudkundige regels een pak eenduidiger worden."

Om dat te bereiken, stelt de ECA enkele nieuwe maatregels in. Zo wordt er een stresstest ingesteld die de Europese voetbalbond UEFA moet helpen om indien nodig sneller te kunnen ingrijpen. Wanneer er voldoende indicaties zijn dat er effectief iets niet klopt, kunnen zij dan sneller overgaan tot een financiële controle bij de desbetreffende club. Ook nieuw is dat alle clubs vanaf volgend seizoen verplicht zullen worden om een financieel statement met alle kerncijfers (met naast de omzet, winst en balans ook een overzicht van waar het geld vandaan komt en waar het aan uitgegeven wordt) te publiceren op de website. Nog één van de cijfers die daarin opgenomen moet worden, is het bedrag dat uitgegeven wordt aan commissies voor spelersmakelaars. Vanaf mei 2018 zouden de clubs daarbij geholpen moeten worden door een nieuwe internationale boekhoudingsstandaard. Die nieuwe boekhoudnorm moet het makkelijker maken om de Financial Fair Play-regels nauw op te volgen.

Lees verder

Black Friday

Black Friday vandaag en dat wilt zeggen dat wij interessante kortingen geven op verschillende items in onze webshop.

Parlons brusseleir
De clásico, dat is Brussel versus Luik. Een van de beste manieren om je voor te bereiden op deze wedstrijd en om in de juiste stemming te komen, is door Brussels te leren spreken... Begin al maar met dit kleine Brusselse voetbalwoordenboek!