Vincent Kompany: "Zoeken naar stabiliteit"

Deze woensdagmiddag stond onze coach Vincent Kompany de pers te woord om vooruit te blikken op de verplaatsing naar Kortrijk van vrijdag.

Na de teleurstellende puntendeling tegen Oud-Heverlee Leuven is Vincent Kompany strijdlustiger dan ooit. “Ik kan gewoon nooit de moed verliezen of het hoofd laten hangen. Ik ben natuurlijk boos geweest, heel boos zelfs, want ik leg de lat heel hoog voor mezelf. Maar mijn grote kracht is dat ik redelijk snel kan ‘resetten’. Een avondje thuis, mijn kinderen en vrouw zien en de volgende dag onthoud ik de lessen die ik geleerd heb. Ik analyseer, werk verder en zoek oplossingen. Op geen enkel moment is ontmoedigd zijn een stuk van mijn karakter. Integendeel. Als er een oorlog moet gestreden worden tegen bij wijze van spreken duizenden soldaten, ben ik degene die de strijd wil starten.”

RSCA heeft dit seizoen de slechte gewoonte om punten te verliezen in de laatste minuten. “Als de wedstrijden zouden stoppen na 80 minuten, stonden we eerste, met drie punten voorsprong. Maar zo werkt het niet. We praten veel over negatieve zaken, maar er zijn er ook goede. Het is mijn job om ervoor te zorgen dat zwakke punten niet zwak blijven. We hebben vaak goede statistieken als het op balbezit of schoten naar doel aankomt, tot we een goal scoren. Dan denken we plots dat we een andere ploeg moeten worden. Maar dat verwacht ons publiek niet. Ons spel niet meer spelen is niet de oplossing. We moeten de tegenstander weghouden van onze rechthoek.”

Hoe lossen we dat probleem dan op? “Door terug te vallen op de basis, dat is belangrijk. Het is makkelijk om een match te ontleden en te zeggen wat er slecht ging en wat goed. En dan te focussen op wat goed ging. Maar als ik me baseer op mijn carrière, herinner ik me geen match waarbij een coach tijdens de laatste twintig minuten veel kon communiceren met zijn spelers. De spelers moeten dan een geheel zijn en onderling communiceren. Dat soort momenten is eigendom van de spelers. We moeten kunnen steunen op communicatie en organisatie. De spelers hebben me meteen na de wedstrijd ook gesproken over hun eigen verantwoordelijkheid.

Voor mij is het een kwestie van tijd en stabiliteit, een luxe die we nog niet gehad hebben. Topverdedigingen zijn stabiel en ingespeeld op elkaar. Ik maak me dus minder zorgen op lange termijn. Ik ben blij dat we veel scoren en vaak gevaarlijk zijn. Tegen Kortrijk, een ploeg die een paar gevaarlijke troeven heeft en die we zeker niet mogen onderschatten, gaan we ons concentreren op onze eigen sterke punten en genoeg informatie geven aan de spelers dat ze de sterke punten van de tegenstanders kunnen ontmantelen. Maar het wordt geen makkelijke wedstrijd.

Lees verder

Black Friday

Black Friday vandaag en dat wilt zeggen dat wij interessante kortingen geven op verschillende items in onze webshop.