Vijf weetjes over STVV - RSCA

Deze vrijdag trekt Paars-Wit voor de 27ste speeldag van de reguliere competitie richting STVV. Wij schotelen je vijf weetjes voor over het duel met de Truienaars!

 1. Enige wedstrijd op kunstgras
  In de Nederlandse Eredivisie spelen liefst zeven clubs op kunstgras (in hun tweede klasse zijn er dat zelfs tien), maar in ons land vormt STVV een uitzondering. Hoewel ook enkele andere eersteklassers - waaronder RSCA - kunstgrasoefenvelden ter beschikking heeft, is de synthetische grasmat op Stayen de enige die in de Jupiler Pro League gebruikt wordt. Begin dit jaar leidde dat nog tot een discussie omdat dat de Truienaars zogezegd een competitievoordeel zou opleveren.
   
 2. De Hel van Stayen
  De thuisbasis van STVV kreeg in de jaren '60 van de vorige eeuw de bijnaam 'de Hel van Stayen' opgespeld. Dat was mede te danken aan RAYMOND GOETHALS, die als coach zelfs vicekampioen wist te worden met de Kanaries. Paars-Wit slaagde er in die tijd maar af en toe in om punten mee te graaien vanop Limburgse bodem. Die thuisreputatie hield ook nadien nog lang stand. In het seizoen 1996-1997 ging zelfs de volledige top vijf (RSCA, Club Brugge, Standard, Moeskroen en kampioen Lierse) uit het eindklassement in de competitie onderuit op bezoek bij STVV.
   
 3. Zeven zeges in laatste tien onderlinge duels
  Van de laatste tien onderlinge duels wist Paars-Wit er zeven te winnen. Enkel de heenwedstrijd van dit seizoen, op zondag 20 augustus in het Astridpark, kon STVV winnen met 2-3-cijfers. Twee keer bleef het bij een puntendeling, telkens op Stayen (2-2 in maart 2012 en 0-0 in augustus 2016). Echt makkelijk werd het echter nooit tegen de Truienaars, want van de zeven overwinningen waren er slechts twee die met meer dan één doelpunt verschil opgetekend werden (3-1 in november 2011 en januari 2017).
   
 4. Supportersclub op Aruba
  Hoewel STVV door de meeste voetbalsupporters nu niet meteen tot de Belgische topclubs gerekend wordt, kunnen ze toch op de steun van enkele buitenlandse supportersclubs rekenen. Zo bestond er eerder al een Nederlandse en zelfs een Schotse supportersclub van de Truienaars, maar de meest bijzondere werd eind 2010 opgericht. In Boroncana, in het noorden van het eiland Aruba, richtte de uitgeweken Truienaar Geert Herbots toen de STVV Fanclub Aruba op, zo'n kleine 8000 kilometer verwijderd van Stayen. Die ging toen meteen van start met veertig leden, waaronder zes Arubanen.
   
 5. Oude bekenden aan beide kanten
  Zowel bij STVV als bij Paars-Wit staan er vrijdag twee spelers met een verleden aan de overkant. Aan Truiense zijde zijn dat Jonathan Legear en Samy Bourard. Legear (30) voetbalde tussen 2004 en 2011 voor RSCA (169 duels, 30 doelpunten, 37 assists). Na omzwervingen bij Terek Grozny, Blackpool, KV Mechelen en Standard belandde de Luikenaar begin dit seizoen in Limburg. Bourard (21) kwam in de jeugd al uit voor onder meer STVV, maar de Marokkaanse Belg speelde ook enkele jaren in Neerpede. Sinds de zomer van 2016 speelt hij opnieuw bij STVV, waar hij dit seizoen één invalbeurt en één basisplaats wist te versieren. Bij Paars-Wit heeft naast Pieter Gerkens ook Frank Boeckx een verleden op Stayen. Gerkens zag zijn sterke prestaties bij de Kanaries, waar hij anderhalf seizoen speelde, afgelopen zomer verzilverd met een transfer naar het Astridpark. Boeckx verhuisde dan weer in de jeugdreeksen al naar Stayen, waar hij uiteindelijk ook vijf jaar in de eerste ploeg zou doorbrengen. In totaal speelde hij er 32 wedstrijden en was hij er de doublure van onder meer Simon Mignolet, alvorens in 2008 naar KAA Gent te vertrekken.