Vijf weetjes over RSCA - KV Mechelen

Aanstaande zondag, 4 februari, staan met RSC Anderlecht en KV Mechelen twee traditieclubs tegenover elkaar in de Jupiler Pro League. Wij vatten het duel tussen het stamnummer 35 en het stamnummer 25 samen in vijf weetjes!

1.      103 onderlinge duels
Paars-Wit en KV Mechelen stonden inmiddels al 103 keer tegenover elkaar in de competitie. De balans van die onderlinge duels tilt duidelijk over in het voordeel van RSCA, want 56 keer bleven de Kakkers met lege handen achter. In 26 wedstrijden wisten ze wel een punt te veroveren, 21 keer veroverden ze de volle buit. Vorig seizoen won Malinwa op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie in eigen huis nog met 3-2 van Paars-Wit.

2.      7-1 als grootste thuisoverwinning
De grootste thuisnederlaag (1-4) tegen KV Mechelen vond plaats in het seizoen 1949-1950, toen RSCA weliswaar landskampioen werd en de Mechelaars het seizoen als vijfde afsloten. De grootste thuisoverwinning ligt een pak recenter in het geheugen: op 25 oktober 2008 werd het maar liefst 7-1 in het Astridpark. Jonas Ivens bracht de bezoekers nog op voorsprong na een kwartier, maar Stanislav Vlcek, Mbark Boussoufa, Guillaume Gillet, Dmitri Bulykin en een hattrick van Nicolas Frutos zorgden voor de doelpuntrijke zege.

3.      Kampioen tegen KVM in 2001
Op 12 mei 2001 volgde Paars-Wit zichzelf in eigen huis op als landskampioen. Die dag volstond een 1-0-zege tegen rode lantaarn KV Mechelen om voor een vol Constant Vanden Stockstadion de 26ste landstitel uit de clubgeschiedenis binnen te halen. Al vroeg in de wedstrijd zette Aruna Dindane op aangeven van Bart Goor de enige treffer van de partij op het bord. Voor coach Aimé Anthuenis werd het zijn tweede titel op rij voor Paars-Wit. Wil je meer weten over deze wedstrijd? Donderdag 1 februari schotelen we je meer details voor over deze titelconfrontatie!  

4.      Enige twee Belgische clubs die ooit een Europacup wonnen
Tot dusver zijn RSC Anderlecht en KV Mechelen de enige twee Belgische clubs die een Europacup in hun prijzenkast hebben staan. Paars-Wit won de Europacup II in 1976 (4-2-winst tegen West Ham in het Heizelstadion) en 1978 (4-0 tegen Austria Wenen in het Parijse Parc des Princes), KV Mechelen deed hen dat kunstje na door in 1988 in Straatsburg met 1-0 te winnen van Ajax. Ook teams als Antwerp, Standard en Club Brugge stonden ooit wel in Europese finales, maar RSCA en Malinwa blijven de enige clubs die ook effectief de eindzege in de wacht konden slepen. In 1988 stonden beide clubs ook tegenover elkaar in de 1/8ste finale van de Europacup II, een verslag over die dubbele confrontatie brengen we je morgen!

5.      Enige Belgische club met Wereldkeeper van het Jaar
Een titel die de Maneblussers wel volledig op hun eigen conto mogen schrijven, is die van leverancier voor de Wereldkeeper van het Jaar. Die prijs wordt sinds 1987 uitgereikt aan de beste doelman wereldwijd en telt twee Belgen op de erelijst. Jean-Marie Pfaff won de eerste editie ervan als keeper van Bayern München, in 1994 volgde met Michel Preud’homme een tweede Belgische laureaat. Beide heren verkeren in mooi gezelschap, want onder meer Manuel Neuer, Gianluigi Buffon, Oliver Kahn en José Luis Chilavert pronken naast hen op lijst van voormalige winnaars. Preud’homme speelde tussen 1986 en 1994 uiteindelijk 263 competitiewedstrijden voor de Kakkers.

Lees verder