Vijf weetjes over RSCA - Excel Moeskroen

Aanstaande zondag, 25 februari, is Royal Excel Moeskroen te gast in het Astridpark. Wij blikken vooruit op het duel met de Henegouwers in vijf weetjes!

 1. Geen officiële opvolger van het vroegere Moeskroen
  Het Royal Excel Moeskroen dat zondag over de vloer komt in het Constant Vanden Stockstadion, is niet hetzelfde als het Excelsior Moeskroen dat in de jaren 1990 en 2000 al enkele mooie dingen liet zien in eerste klasse. Dat Excelsior Moeskroen ging eind 2009 failliet en fusioneerde in 2010 officieus met RRC Péruwelz. De 'fusieclub' nam de naam Royal Mouscron-Péruwelz aan en startte in vierde klasse, maar steeg pijlsnel naar het hoogste niveau. Sinds januari 2015 heet de club officieel Royal Excel Moeskroen.
   
 2. Negen onderlinge duels, maar nog geen gelijkspel
  Tegen het 'oude' Excelsior Moeskroen vocht Paars-Wit heel wat duels uit, maar tegen het 'nieuwe' Royal Excel Moeskroen werd er nog maar negen keer gevoetbald. In die negen onderlinge duels viel er verrassend genoeg nog geen gelijkspel te noteren. Zeven keer wist RSCA de drie punten te veroveren, twee keer waren het de Henegouwers die (telkens in eigen huis) aan het langste eind trokken. De grootste zege kwam er op de zestiende speeldag van het seizoen 2016-2017, toen Paars-Wit thuis met 7-0 won dankzij doelpunten van Teodorczyk, Hanni, Stanciu, Tielemans, Spajic, Bruno en een owngoal van doelman Delac.
   
 3. Een 6-3-doelpuntenfestival in 2002
  Die 7-0-zege is niet de hoogste score ooit in een duel tegen de Henegouwers. In september 2002 - toen dus nog tegen het vroegere Excelsior Moeskroen - werd het liefst 6-3 in het Astridpark. Walter Baseggio, Hannu Tihinen, Clayton Zane en Ivica Mornar (hattrick) scoorden voor RSCA, bij Moeskroen waren de doelpuntenmakers Koen De Vleeschauwer, Claude Bakadal en ... Mbo Mpenza, die later nog in het Astridpark zou belanden. Bij de bezoekers zouden trouwens ook Geoffrey Claeys, Christophe Grégoire en trainer Lorenzo Staelens - dan of in de toekomst - nog een link met Paars-Wit hebben, terwijl de broertjes Michal (RSCA) en Marcin (Moeskroen) Zewlakow tegenover elkaar stonden.
   
 4. Moeskroense Brusselaars en omgekeerd
  In het verleden kwamen er al heel spelers uit voor zowel Moeskroen als Paars-Wit. Van het huidige Royal Excel Moeskroen hebben enkel Nathan De Medina, Bruno Godeau (beide nu bij de Henegouwers aan de slag), Nathan Kabasele (uitleenbeurt) en Trezeguet (vorig seizoen uitgeleend door Paars-Wit) een verleden bij beide clubs, maar bij het voormalige Excelsior Moeskroen was de band heel wat duidelijker. Zo trokken bijvoorbeeld Walter Baseggio, Michal Zewlakow, Christophe Grégoire, Geoffrey Claeys, Yves Vanderhaeghe, Mbo Mpenza, Nenad Jestrovic en Luigi Pieroni allemaal zowel het paars-witte als het rood-witte shirt aan tijdens hun carrière. Die laatste vier namen wisten voor RSCA ook minstens één keer te scoren tegen 'hun' Moeskroen.
   
 5. Trainers die in beide dug-outs zaten
  Niet enkel tussen de lijnen hebben RSCA en Royal Excel Moeskroen heel wat gemeen, ook aan de zijlijn stonden al heel wat oude bekenden tegenover elkaar. Het vroegere Excelsior Moeskroen telt in de clubgeschiedenis maar liefst vijf hoofdcoaches met een paars-wit verleden. Ex-RSCA-spits Jacques Stockman trainde Les Hurlus vijf jaar (1973-1975 en 1985-1988) en werd nadien nog gevolgd door Georges Leekens, Hugo Broos, Lorenzo Staelens, Enzo Scifo en Glen De Boeck (die als enige uit het rijtje het huidige Royal Excel Moeskroen trainde).

Lees verder