"Toen ik las: ‘In Youth We Trust’, was ik meteeen overtuigd"

Deze week hernam onze A-ploeg de trainingen na een korte zomerbreak. Het was niet alleen de eerste week op Neerpede voor een aantal spelers, ook onze nieuwe T2 Aaron Danks was een vers gezicht op training. Maak hier kennis met de Engelsman.

“Mijn carrière als coach begon eigenlijk al toen ik 15 jaar jong was,” vertelt Aaron Danks. “Ik wist op die leeftijd al dat ik coach wilde worden, dus startte ik met een stage bij Birmingham City FC. Wanneer de jongens van mijn leeftijd trainden om profspelers te worden, leerde ik het coachingsvak.” 

Na twee jaar bij Birmingham gewerkt te hebben, trok Danks naar West Bromwich Albion, waar hij tien jaar lang met zowat alle leeftijdscategorieën op de academy van de Premier League-ploeg werkte. Die ervaring bracht hem tot bij de Engelse voetbalbond.

“Bij Engeland werkte ik vijf jaar met de grootste jeugdtalenten van het land. Die tijd was een enorm leerrijke periode, het was echt een privilege om met zulke talenten te mogen werken.” Bij de jeugdelftallen van The Three Lions had Danks veel spelers onder zijn hoede die nu op het EK schitteren. “Phil Foden, Mason Mount, Jadon Sancho, Dominic Calvert-Lewin, Dean Henderson… Allemaal heel nederige jongens, maar ontzettend gemotiveerd om de beste te worden. Ik heb veel geleerd van de spelers waarmee ik mocht werken.”

Eén van de hoogtepunten uit zijn carrière bij de Engelse voetbalbond was de gouden medaille op het WK voor de U20. “Eerlijk gezegd? Die medaille was schitterend, echt ongelooflijk. Maar voor mij is het net zo’n beloning om een jonge speler te zien beter worden, hem zijn debuut te zien maken in een eerste elftal. Je bouwt een heel sterke band op met de spelers waarmee je werkt, en daarom doe ik dit zo graag.”

Die passie was ook onze hoofdcoach Vincent Kompany niet ontgaan. “Ik kende Vincent niet persoonlijk, we hadden elkaar nog nooit ontmoet. Ik denk dat mensen mijn naam hadden laten vallen bij hem door mijn coaching. Tijdens enkele videocalls legde Vincent me het project uit. Ik was meteen onder de indruk van zijn visie en zijn leiderschap, maar ook van de weg die deze club is ingeslagen.”

Eén detail haalde Danks meteen over de streep om voor een toekomst bij paars-wit te kiezen. “Na één van onze eerste videocalls bekeek ik een wedstrijd van RSC Anderlecht. Toen zag ik in het stadion een grote spandoek hangen met het opschrift: ‘In Youth We Trust’. Ik dacht: ‘Pfff, van deze club wil ik deel uitmaken.’ Ik had er meteen ongelooflijk veel zin in.”

En zo belandde de Engelsman in België. Een keuze waar hij nog geen seconde spijt van had. “Mijn eerste week was heel prettig. De spelers waren al van bij de eerste training erg gretig, en ik heb de eer om deel uit te maken van een ontzettend gemotiveerde coachingstaf. Ze kloppen lange uren, en zijn enorm gepassioneerd, het is een heel inspirerende plek om te werken. Verder heb ik zin om zondag Brussel even te gaan ontdekken, want voorlopig heb ik enkel het trainingscentrum gezien.

Hoewel het zijn eerste week bij Royal Sporting Club Anderlecht is, zijn de spelers waarmee Danks zal werken geen onbekende gezichten. “Ik heb mijn huiswerk goed gedaan. Ik heb heel veel wedstrijden bekeken, en me goed voorbereid. Deze club heeft een onwaarschijnlijke geschiedenis. RSCA staat in Engeland bekend voor haar Europese titels en voor de fantastische spelers die het heeft voortgebracht. Het is nu aan ons om ons deel van die geschiedenis te schrijven. De groep heeft vorig seizoen goed voetbal gebracht. We gaan proberen om op dat elan verder te gaan en de lat dit seizoen weer wat hoger te leggen zodat de fans trots kunnen zijn op hun ploeg.”

Welkom, Aaron!

Lees verder