RSCA schrijft geschiedenis

De supporters die de memorabele Europabeker voor bekerhouders van 1976 meegemaakt hebben zullen de opstelling van een van de meest historische elftallen uit onze geschiedenis uit het hoofd kunnen opsommen: Jan Ruiter, Michel Lomme, Hugo Broos, Gille Van Binst, Jean Thissen, Jean Dockx, Arie Haan en Ludo Coeck (32’ Frank Vercauteren), Swat Van der Elst, Peter Ressel en Robby Rensenbrink. Aan de andere kant staat een sterk Engelse traditieclub, West Ham United, met o.m. de legendarische Bryan Robson en Frank Lampard senior in haar rangen. 

We beginnen aan de wedstrijd met een psychologisch thuisvoordeel. Het Heizel stadion (vandaag Koning Boudewijnstadion) ligt in onze achtertuin. Trainer Hans Croon, die zijn laatste wedstrijd bij RSC Anderlecht coacht, mist achteraan de geschorste Erwin Vandendaele en plaatst Gilbert Van Binst op de libero. Jean Thissen laat zich overhalen om te spelen. Hij sukkelt met een letsel aan de kuit. Onze gehavende verdediging houdt het bijna een half uur vol. Tot Mick Holland West Ham op voorsprong brengt (0-1). Vrijwel meteen daarna moet Ludo Coeck met een blessure aan de kant.  Zijn plaats wordt ingenomen door onze huidige coach, de piepjonge Franky Vercauteren. We begonnen vanaf dat moment beter te spelen. Rob Rensenbrink en Swat Van der Elst spelen een glansrol. Voor de rust maakt Rensenbrink gelijk.  

Vroeg in de 2de helft ontbindt Swat Van der Elst zijn duivels en scoort de 2-1. 20 minuten voor tijd slaat de angst ons om het hart wanneer Bryan Robson West Ham weer langszij brengt. In het slot van de wedstrijd beginnen we aan een ware demonstratie. Slangenmens Robbie Rensenbrink scoort ene penalty en geeft de assist voor de 4-2 aan zijn kompaan Swat Van Der Elst. We hebben onze eerste Europese trofee uit de clubgeschiedenis beet. Een mooier afscheid had trainer Hans Croon, die dat jaar ook de Belgische beker verovert, zich niet kunnen wensen. Belangrijke boodschap voor onze jongeren en minderen fans: RSC Anderlecht, onze club, is de eerste Belgische club die een Europabeker wint. Dat moeten we koesteren. Elke dag weer.

Lees verder