RSCA Retro: Zane maakt eerste goal op Standard (2002)

Clayton Zane kwam door blessureleed slechts twee keer tot scoren voor Paars-Wit, maar zijn eerste treffer was wel meteen een belangrijke tegen Standard.

De boomlange Australiër had zich eerder al bewezen bij de Noorse clubs Molde en Lilleström, maar had bij zijn aankomst in het Astridpark in 2002 vrij grote schoenen te vullen. Letterlijk dan, want Zane moest Jan Koller, die het jaar voordien naar Borussia Dortmund vertrokken was, opvolgen bij Paars-Wit. Op de derde speeldag van het seizoen 2002-2003 trok hij met RSCA naar Standard, dat met 1 op 6 aan de competitie begonnen was.

Zane kreeg voor de derde week op rij een invalbeurt en mocht tien minuten voor tijd Gilles De Bilde komen aflossen. Ki-Hyeon Seol had in de tweede helft al voor de 0-1 gezorgd, Zane wist die voorsprong in de slotminuten nog te verdubbelen op assist van Walter Baseggio.

Een maand later scoorde Zane tegen Moeskroen bij zijn eerste basisplaats zijn tweede competitietreffer, maar nadien volgde helaas heel wat blessureleed voor de Australische spits. Een kniekraakbeenletsel hield hem vanaf november 2002 een hele tijd aan de kant. Pas een jaar later kwam hij opnieuw in actie, maar één competitiewedstrijd en één bekerduel (waarin hij twee keer scoorde tegen het toenmalige FC Brussels) later volgde een nieuwe zware klap. In september 2005, na in totaal amper 15 wedstrijden voor Paars-Wit in drie jaar tijd, volgde de onvermijdelijke beslissing om te stoppen met voetballen.

Lees verder