RSCA Retro: Wintertransfer Gillet, de Luikenaar die kapitein werd

Morgen vertrekt Paars-Wit op winterstage, waardoor we als afsluiter van het rijtje RSCA Retro's tien jaar terugkeren in de tijd voor onze laatste terugblik op enkele voorbije stages.

In het seizoen 2007-2008 was Marcin Wasilewski de enige echte rechtsback uit de paars-witte A-kern, waardoor de spoeling op die positie toch erg dunnetjes was. Toen het kalenderjaar 2007 beëindigd werd met een 4 op 15, drong ook trainer Ariël Jacobs aan op defensieve versterking. Paars-Wit hoefde daarvoor niet verder te kijken dan de eigen Belgische competitie, want het voorbije anderhalve seizoen maakte Guillaume Gillet de nodige indruk bij KAA Gent. Op 8 januari 2008, toen RSCA middenin de Spaanse stage vertoefde, poseerde de toen 23-jarige Luikenaar voor het eerst officieel in een paars-wit shirt. Zijn debuut maakte hij in de vriendschappelijke wedstrijd tegen de Spaanse derdeklasser Cartagena, maar helaas voor hem eindigde die met een owngoal en een 2-0-nederlaag.

Gillet had op dat ogenblik dus al zijn naam gemaakt bij KAA Gent, maar ook voordien had de rechtsachter annex middenvelder al hoge ogen gegooid in tweede klasse. Als jeugdproduct van de club brak hij eerst door bij RFC Luik, nadien speelde hij ook nog bij CS Visé en KAS Eupen. In de Oostkantons scoorde Gillet zelfs liefst 16 keer in 32 wedstrijden. Bij RSCA haalde Gillet in zijn eerste halve seizoen meteen de bekerfinale. De tegenstander was… KAA Gent. Gillet scoorde zelf de beslissende 3-2 en bezorgde Paars-Wit zo de eerste bekerwinst sinds 1994. De carrière van Gillet in de hoofdstad verliep geregeld met enkele ups en downs, maar in al die tijd wist hij wel geregeld zijn doelpuntje mee te pikken. In 2012 bezorgde hij Paars-Wit de landstitel met een omgezette strafschop in de slotseconden van het thuisduel tegen Club Brugge. Het seizoen erop verliet Lucas Biglia het Astridpark, waardoor Gillet zichzelf in het seizoen 2013-2014 zelfs aanvoerder van RSCA mocht noemen.

In juli 2014 koos Gillet voor een uitleenbeurt bij het Franse SC Bastia. Ook op Corsica wist Gillet te overtuigen, al keerde hij het seizoen erop wel terug naar het Astridpark. Tijdens de eerste seizoenshelft van 2015-2016 was Gillet nog goed voor 27 wedstrijden en 6 doelpunten, maar tijdens de wintermercato vertrok hij definitief naar FC Nantes. Zo vertrok Guillaume Gillet na acht jaar en 330 wedstrijden (62 doelpunten, 40 assists) met vier landstitels, drie Supercups en één Beker van België op zak uit het Astridpark. Afgelopen zomer vertrok Gillet, nu 33, bij Nantes om een contract te tekenen bij het Griekse Olympiakos, waar hij onder meer verenigd werd met ex-RSCA-doelman Silvio Proto.

Lees verder