RSCA Retro: Wasilewski sloot elf jaar geleden aan bij RSCA

Nog twee dagen tot Paars-Wit het vliegtuig op stapt richting La Manga om er de rest van het seizoen voor te bereiden, dus blikken we een voorlaatste keer terug op enkele voorbije stages.

De afgelopen jaren trok RSC Anderlecht wel vaker naar La Manga op winterstage. Zo ook in 2007, toen onder meer Daniel Zitka, Lucas Biglia, Mbark Boussoufa en Mbo Mpenza nog voor Paars-Wit voetbalden. In de verdediging was echter nog wat vers bloed nodig, en zo kwam de club uit bij de toen 27-jarige Marcin Wasilewski. De Poolse verdediger had tot dan toe zijn sporen verdiend in zijn thuisland bij onder meer Slask Wroclaw, Wisla Plock en Lech Poznan. In januari 2007 verliet hij die laatste club om een contract te tekenen bij Paars-Wit.

De stage op Spaanse bodem duurde slechts zes dagen, maar RSCA speelde er wel twee oefenwedstrijden. Wasyl vervoegde zijn nieuwe ploegmaats in La Manga en maakte zijn debuut in de vriendschappelijke duels tegen 1. FC Köln en 1. FC Kaiserslautern. Hij ontpopte zich al snel tot publiekslieveling en stond gekend om zijn harde manier van verdedigen. In augustus 2009 liep hij in de topper tegen Standard een dubbele open beenbreuk op, maar na een lange revalidatie knokte de ijzersterke Pool zich het volgende seizoen toch terug in de ploeg. Wasyl verwierf zo de status van cultheld in het Astridpark. Op 194 wedstrijden tijd scoorde hij niet minder dan 22 keer en gaf hij ook 11 assists, maar liep hij evengoed tegen 53 gele kaarten aan.

Wasilewski bleef tot september 2013 aan de slag bij Paars-Wit en mocht op die 6,5 seizoenen tijd liefst vier landstitels, vier Supercups en één Beker van België aan zijn palmares toevoegen. Nadien trok hij naar de Engelse tweedeklasser Leicester City, waarmee hij de promotie naar de Premier League afdwong en in 2016 zelfs de titel mocht vieren. Afgelopen zomer liep zijn contract er ten einde, sinds november voetbalt de 37-jarige Pool opnieuw in zijn thuisland bij Wisla Krakau.

Lees verder