RSCA Retro: Verbiest en Puis, twee Oostendse paars-witten

Zaterdag neemt Paars-Wit het op tegen KV Oostende. In de jaren '60 maakten met Laurent Verbiest en Wilfried Puis twee Oostendenaars furore bij RSCA. In deze editie van RSCA Retro blikken we nog eens terug op de prestaties van beide heren, die jammer genoeg al te vroeg heengegaan zijn.

Laurent Verbiest en Wilfried Puis kwamen in het begin van de jaren '60 over van de twee toenmalige Oostendse ploegen, respectievelijk AS Oostende KM en VG Oostende, die na hun fusie in 1981 uiteindelijk de huidige club KV Oostende zouden gaan vormen. De 21-jarige Verbiest was in de zomer van 1960 de eerste van het duo die de overstap maakte naar het Astridpark. Hij had zich bij tweedeklasser AS Oostende in de kijker gespeeld als ijzersterke rechtsachter annex libero, wat hem een transfer naar de hoofdstad opleverde. Puis volgde al snel in zijn voetsporen, hij had als amper 17-jarige linksbuiten heel wat indruk nagelaten bij VG Oostende.

Puis stond bekend als rustige en ietwat introverte jongen, maar kon het al snel goed vinden met zijn stadsgenoot Verbiest. De twee Oostendenaars namen steeds samen de trein richting Brussel en werden naast goede vrienden ook al snel publiekslievelingen in het Astridpark. Verbiest kreeg door zijn risicovolle maar aantrekkelijke speelstijl de bijnaam 'Lorenzo le Magnifique', Puis werd door de fans liefkozend 'Puzze' genoemd.

Samen maakten Verbiest en Puis heel wat mooie momenten mee bij RSCA. Zo schakelden ze onder meer Real Madrid uit in de Europacup I en werden ze ook een vaste waarde bij de Rode Duivels. Ze wonnen samen ook drie landstitels en één Beker van België, terwijl Puis in 1965 zelfs de Gouden Schoen won. Op 2 februari 1966 sloeg het noodlot echter toe. Verbiest keerde na een bezoek aan zijn schoonouders met de wagen terug naar Oostende, maar vloog uit de bocht en verongelukte. Een van de meest getalenteerde verdedigers die Paars-Wit ooit gekend heeft, overleed zo op amper 26-jarige leeftijd. Boezemvriend Puis en de rest van zijn ploegmaats droegen de titel van het seizoen 1965-1966 nog aan hun verdediger op.

Puis won nadien nog drie landstitels, waardoor hij in totaal zes keer kampioen werd met RSCA. Na 267 wedstrijden voor Paars-Wit - met 52 doelpunten en talloze assists voor aanvallers als Paul Van Himst, Jacques Stockman en Jan Mulder - stapte hij in 1971 over naar Club Brugge, waar tezelfdertijd Rob Rensenbrink de omgekeerde beweging maakte. Nadien speelde hij ook nog voor Sporting Lokeren, AS Oostende en VV Coxyde. Helaas overleed ook Puis, net als zijn boezemvriend Verbiest, op veel te vroege leeftijd. Hij leed aan kanker en vermagerde zienderogen alvorens op 21 oktober 1981 te overlijden aan de gevolgen van de vreselijke ziekte. Puis werd 38 jaar.

Bedankt voor de mooie jaren en rust in vrede, Lorenzo en Puzze!

Lees verder