RSCA Retro: Paars-Wit tegenover KV Mechelen in Europa

Vandaag blikken we terug naar 1988, want een kleine dertig jaar geleden stonden Paars-Wit en Malinwa tegenover elkaar in de 1/8ste finales van de Europacup II.

In het najaar van 1988 troffen beide teams elkaar op het Europese toneel. KV Mechelen had het jaar voordien de Europacup II gewonnen en mocht zo opnieuw deelnemen, RSCA nam als bekerwinnaar van het seizoen ervoor deel aan het continentale toernooi. Voor het Belgisch voetbal werd dat een primeur: nooit eerder stonden twee Belgische ploegen tegenover elkaar in een Europese competitie.

De heenwedstrijd op 26 oktober vond plaats Achter de Kazerne, op Mechelse bodem. De wedstrijd leek lang op een doelpuntenloos gelijkspel te gaan eindigen ondanks een vroege rode kaart voor de Nigeriaanse verdediger Stephen Keshi, maar in minuut 88 profiteerde de thuisploeg dan toch van het numerieke overwicht. Marc Wilmots zorgde voor de late 1-0.

Twee weken later kwam Malinwa op bezoek in een bomvol Astridpark, met de krappe bonus op zak. Na een dik kwartier spelen kon Erwin Koeman de 0-1 op het bord zetten, waardoor de opdracht voor Paars-Wit nog wat moeilijker werd. Vlak na de rust verdubbelde Eli Ohana die voorsprong, een klap die RSCA niet meer te boven kwam. Zo lag Paars-Wit er in de tweede ronde van de Europacup II uit na een dubbele nederlaag tegen de titelverdediger. KV Mechelen zou dat seizoen nog doorstoten tot de halve finales van dat toernooi, en bovendien z'n vierde en voorlopig laatste landstitel veroveren.