RSCA Retro: Mbokani maakt zijn debuut tegen Charleroi (2006)

Morgen, vrijdagavond, trekt Paars-Wit naar Sporting Charleroi. Bijna twaalf jaar geleden kwam Dieumerci Mbokani daar voor het eerst in actie voor RSCA.

Dieumerci Mbokani maakte tussen 2004 en 2006 furore in zijn thuisland Congo, waar hij op drie seizoenen tijd 88 doelpunten scoorde in 99 competitiewedstrijden voor Bel'Or Kinshasa en TP Mazembe. Dat leverde hem een transfer op huurbasis op naar Paars-Wit, waar hij op 21-jarige leeftijd arriveerde. Tijdens de eerste zes speeldagen van het seizoen 2006-2007 kwam hij niet in actie, maar op de zevende speeldag kreeg hij in de slotfase van het duel in en tegen Charleroi nog enkele minuten speeltijd van coach Frank Vercauteren. Hij kwam er Yves Vanderhaeghe vervangen en zag hoe ploegmaat Bart Goor enkele minuten later nog voor de 1-1 zorgde.

Na enkele korte invalbeurten kreeg Mbokani pas naar het einde van het seizoen toe opnieuw wat speelgelegenheid. Zijn eerste doelpunt voor RSCA maakte hij pas eind april tijdens de 0-5-zege tegen KSV Roeselare, een week later droeg hij met een hattrick bij tot de 8-1-overwinning tegen KSK Beveren. Een verlengd verblijf in het Astridpark zat er echter niet meteen in voor de Congolees, die terugkeerde naar TP Mazembe maar diezelfde zomer opnieuw vertrok naar Standard. Nadat hij bij de Luikenaars doorbrak en nog bij AS Monaco en VfL Wolfsburg speelde, keerde Dieu echter terug naar Paars-Wit om er zijn carrière te herlanceren. Met succes, want de Congolese spits scoorde aan de lopende band en werd met Paars-Wit twee keer op rij landskampioen alvorens in 2013 een lucratieve transfer naar het Oekraïnse Dinamo Kiev te versieren. Bij RSCA was Mbokani uiteindelijk goed voor 48 doelpunten en 16 assists in 79 wedstrijden.