RSCA Retro: Landskampioen in eigen huis tegen Malinwa

In aanloop naar het duel tussen Paars-Wit en KV Mechelen van zondag keren we vandaag terug naar 2001, toen RSCA in het eigen Constant Vanden Stockstadion kampioen speelde tegen de Mechelaars dankzij een nipte overwinning.

Op de voorlaatste speeldag van het seizoen 2000-2001 had RSC Anderlecht aan een overwinning tegen rode lantaarn KV Mechelen genoeg om de 26ste landstitel uit de clubgeschiedenis binnen te halen. Paars-Wit had vijf punten voorsprong op dichtste achtervolger Club Brugge, Malinwa was al zeker van degradatie naar tweede klasse. Paars-Wit had eerder dat seizoen al heel wat indruk gemaakt in de UEFA Champions League door de tweede ronde te bereiken, en begon dus als torenhoge favoriet aan de wedstrijd.

Toch bleef het nog nagelbijten tot de laatste minuut op die bewuste zaterdagavond 12 mei 2001. Hoewel Aruna Dindane er op aangeven van Bart Goor al na negen minuten 1-0 van maakte, lukt het niet om verder afstand te nemen van de rode lantaarn. Toch liep het nog goed af voor Paars-Wit, want die krappe voorsprong bleek uiteindelijk genoeg om de titel te veroveren. Voor de troepen van coach Aimé Anthuenis werd het de tweede landstitel op rij, en de bekroning van een prachtig seizoen met een uitzonderlijk Europees parcours.

RSCA veroverde die avond de titel met de volgende opstelling: Zvonko Milojevic, Bertrand Crasson, Glen De Boeck, Olivier Doll, Aleksandar Ilic, Yves Vanderhaeghe, Walter Baseggio, Bart Goor (89' Besnik Hasi), Aruna Dindane (64' Alin Stoica), Jan Koller, Tomasz Radzinski (80' Souleymane Youla).

Lees verder