RSCA Retro: Graeme Rutjes helpt RSCA aan de titel (1995)

Vandaag, 26 maart, viert voormalig RSCA-verdediger Graeme Rutjes zijn 58ste verjaardag. In 1995 hielp de Nederlander Paars-Wit nog aan de titel.

Op speeldag 31 stonden met RSCA en Standard twee titelkandidaten tegenover elkaar in het Astridpark. Paars-Wit had nog een eindsprint nodig om op en over de Luikenaars te kunnen gaan in hun zoektocht richting landstitel nummer 24. Op die bewuste 30 april 1995 begon de topper echter dramatisch voor RSCA, want doelman Filip De Wilde werd al na een kwartier spelen uitgesloten. Tweede doelman Peter Maes werd tussen de lijnen gebracht, en die zag hoe Marc Degryse dan toch de score wist te openen net na het halfuur. Enkele minuten later zorgde Michaël Goossens al voor de gelijkmaker, maar Paars-Wit sloeg nog sneller terug. Graeme Rutjes, de centrale verdediger die toen al twee seizoenen geen enkel competitiedoelpunt meer gescoord had, mikte de 2-1 tegen de netten.

Standard sloeg er niet meer in om die achterstand weg te vegen en verliet het Constant Vanden Stockstadion met lege handen. Paars-Wit probeerde van het momentum na de zege tegen Standard en boekte nadien nog een 9 op 9 tegen RWDM, KV Oostende en KAA Gent, waardoor het de 24ste landstitel uit de clubgeschiedenis mocht vieren nadat het de competitie beëindigde met één puntje voorsprong op Standard.

Gelukkige verjaardag, Graeme!