RSCA Retro: Debuut voor Proto, hattrick voor Mbo

Zondag 28 augustus 2005 werd om twee redenen speciaal: Silvio Proto maakte die dag zijn debuut voor Paars-Wit, Mbo Mpenza liet een hattrick optekenen.

Op de vierde speeldag van het seizoen 2005-2006 stonden KRC Genk en RSCA, respectievelijk het nummer drie en de vicekampioen van het vorige seizoen, tegenover elkaar in de toenmalige Cristal Arena. Paars-Wit had nog steeds het maximum van de punten na drie speeldagen en zakte met vertrouwen af naar Limburg.

In doel maakte de toen 22-jarige Silvio Proto zijn officiële debuut voor de club nadat RSCA hem die zomer had weggekocht bij La Louvière. Hij zag hoe zijn ploegmaat Mbo Mpenza aan de andere kant van het veld met twee doelpunten voor een 0-2-tussenstand zorgde na een uur. Een rode kaart voor Anthony Vanden Borre deed de partij echter kantelen, want Gonzague Vandooren en Hans Cornelis hingen op amper enkele minuten tijd de bordjes weer in evenwicht. De oudste van de Mpenza-broertjes zorgde op assist van Vincent Kompany echter nog voor de 2-3 op tien minuten van het einde, maar kort daarna zorgde Tomislav Mikulic voor de 3-3-einduitslag.

Proto zou zich langzaamaan in het team knokken, al had hij daarvoor wel ook nog eerst een uitleenbeurt bij Germinal Beerschot voor nodig. Nadien was de doelman écht gelanceerd als betrouwbaar sluitstuk bij Paars-Wit, waar hij pas in de zomer van 2016 zou vertrekken na 372 wedstrijden (waarin hij 147 keer de nul wist te houden). Mpenza verliet RSCA al in 2008, maar had in zijn vier jaar bij de club wel voor 29 doelpunten in 118 wedstrijden gezorgd.

Lees verder